Elk jaar staan de velden rondom de Keukenhof in bloei. Een groot gedeelte van deze velden bestaat uit hyacinten, onder andere van Van Noort Hyacinten uit Voorhout. Zij onderscheiden zich met soorten die zoet geuren.
Frank en Ruud van Noort kopen hun soorten bij veredelaars en hebben van een groot aantal de royalty’s. Ze willen zich onderscheiden met hun mooie soorten die ze geselecteerd hebben op kleur, lengte, stevigheid, herkomst (eigenschappen genen), aantal nagels (bloemknoppen), verdeling daarvan, grootte van de nagels en de geur! Hun hyacinten hebben een zoete geur in tegenstelling tot de oude soorten die soms te sterk of te scherp geurden.
De broers hebben al op jonge leeftijd de kwekerij van hun vader Wil voortgezet. Frank was pas drie jaar aan het werk bij zijn vader en Ruud zat nog op de Hogere Economische school toen hun vader overleed. Een enorme klap voor de jongens en hun moeder. Maar zij hebben alle drie met grote inspanning de kwekerij voortgezet. Ze zijn zich gaan specialiseren op kwaliteit en continuïteit. Van augustus tot en met mei veilen ze elke dag hun soorten op Royal FloraHolland Rijnsburg en Aalsmeer. Geen grote aantallen, maar van alle soorten net genoeg en iedere koper kan op ze rekenen. Van Amsterdam tot Dubai weten ze dat deze mannen tien maanden van het jaar diverse soorten mooie hyacinten broeien.
Vooruitstrevend
Deze jonge mannen hebben niet alleen oog voor hun product, maar zijn ook enorm vooruitstrevend en op de hoogte van de laatste technische ontwikkelingen. Rond hun 25e investeerden ze al meer dan een miljoen euro om de kwekerij voor 80% te automatiseren. Ze werken met twee robots en een volledig geautomatiseerd ‘warehouse system’. De robots stapelen de kratten met bollen op tot 4,5 meter hoog, waarna ze 2,5 maand op 25°C in de warmtecel blijven. Daarna worden ze opgeplant. Robot 1 (Wil) stapelt ze op daarna gaan ze minimaal 12 weken in de koude cel (maximaal 9 C). Pas daarna kunnen ze afgebroeid worden. De robots zijn vernoemd naar opa Cor en vader Wil van Noort; de jongens houden zo de oprichters in ere. Het is heel bijzonder vader en opa nog zo hard te zien meewerken.
De heftruck zet de grote stapels hyacintenbakken bij robot 2 (Cor) neer die ze afstapelt en op de band zet die naar de broeikas gaat. Deze kas is volledig geautomatiseerd. Elke bak gaat er op een band in en komt er na twee weken klaar voor de oogst weer automatisch uit. Een prachtig gezicht.
Aan het eind van de kas staat de bosband. De oogstrijpe hyacinten gaan automatisch naar deze plek, waar de plukkers de bloemen uit de bakken halen en op de bosband leggen. Volautomatisch wordt daar de steel uit de bol gesneden waardoor de zo belangrijke bolbodem intact blijft. Hierdoor want hierdoor drinkt de hyacint beter water en er zitten voedingstoffen in het stukje waardoor het vaasleven verdubbeld wordt. Dus doe er alles aan om de hyacint niet af te snijden.
Verzorging
Hyacinten kunnen na de oogst circa vijf dagen gekoeld bewaard worden zonder dat het vaasleven van zeven dagen wordt beïnvloed. Zet je de hyacint op water, dan groeit hij door, ook in de koelcel. Staat hij te lang droog, dan droogt de bolbodem in waardoor wateropname bemoeilijkt wordt, een heel dun stukje afsnijden helpt. Er is geen bloemenvoeding) voor hyacinten.
Tekst: Bab Star Bloemengroothandel | Foto’s Fotostudio GJ Vlekke en Bab Star jr
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
- Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
- Toegang tot online besloten artikelen en data
- Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database