In de orchideeënteelt stuit volledige recirculatie op een aantal problemen. Een nieuwe bemestingsstrategie brengt 100% recirculeren in deze teelt een stuk dichterbij. De strategie is bedacht door Han Willem Mooij van Pannekoek Orchideeën in Berkel en Rodenrijs en Riny Westdijk van meststoffenfabrikant ICL, en wetenschappelijk begeleid door Arca Kromwijk (WUR Glastuinbouw).
De truc gaat als volgt: de helft van de meststoffen wordt gedoseerd als Osmocote-korrels die in de pot hun voedingsstoffen gecontroleerd vrijgeven (CRF, Controlled Released Fertilizers); de andere helft wordt toegediend via de beregening. De korrels worden bij het oppotten machinaal gedoseerd, waarna ze door trillingen van de lopende band wat verder door de bark worden verspreid.
Normaal worden in de phalaenopsisteelt voedingsstoffen gegeven met het gietwater bovendoor. Bij recirculeren kunnen stoffen zich ophopen in het gietwater, met name natrium en chloride. Het meeste water valt namelijk naast de planten en gaat direct retour.
Doordat in de nieuwe strategie de korrels gecontroleerd meststoffen afgeven, lopen de concentraties in de retourstroom niet snel op. En als de EC van het recirculatiewater te hoog of te laag wordt, kun je die corrigeren met extra regenwater of extra voedingsstoffen via de beregening.
Hoe werkt deze bemestingsstrategie precies? En wat betekent dit voor de productie en de kwaliteit van de planten? Lees het in Bloemisterij 5 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).