Vleesetende planten: woonplanten augustus

Ze zien eruit alsof ze net uit Jurassic Park komen en zijn reuze zelfredzaam. Daarnaast bieden vleesetende planten spannende kleuren, bizarre vormen en zijn ze handig in huis, als je op een duurzame manier van ongewenste beestjes af wilt komen. Bloemenbureau Holland heeft de vleeseters gekozen tot Woonplant van de maand augustus.

Dionaea muscipula (venusvliegenvanger) gebruikt een zoete geur om insecten in zijn rode ‘bekje’ te lokken. Zit er een lekkere vlieg op, dan klappen de bladeren dicht en verteert de plant zijn prooi in een dag of tien. Sarracenia (trompetbekerplant) groeit in rozetten, elke koker heeft een fraai gekleurde beker waar nectar inzit. De bovenste rand is heel glibberig: glijdt een insect naar binnen. De plant verteert zijn prooi en haalt er zo zelf voeding uit. Drosera (zonnedauw) lokt zijn prooi met mooie kleuren en een kleverige glinsterende substantie aan zijn tentakels. Plakt er een insect in vast, dan sluit het blad zich erom heen. Nepenthes is een elegante blikvanger met grote hangende vangbekers. Net als bij Sarracenia zijn die uitgerust met een gladde rand waardoor insecten naar binnen vallen.

In het wild leven vleesetende planten in vrij vochtige gebieden met een stikstofarme bodem, zoals moerassen. Nepenthes doet dat in Zuidoost-Azië, Dionaea en Sarracenia komen uit Noord-Amerika en Drosera groeit op alle continenten, behalve Antarctica.

Verzorgingstips

  • De meeste vleesetende planten houden van volle zon.
  • Natte voeten zijn prima, zet de planten in zure potgrond en een klein laagje water.
  • Vleesetende planten drinken het liefst regenwater, gedestilleerd water of zacht kraanwater. Woon je in een streek met hard water: koken, laten afkoelen, klaar.
  • Plantenvoeding hoeven ze niet, ze vangen hun eigen eten.
  • Haal dode bruine blaadjes en kelken weg, daar zijn schimmels iets te dol op.
  • Verpot de vleeseters elke een of twee jaar in het voorjaar.
  • Geef vleesetende planten geen stukjes vlees, want hier gaan de vallen van rotten.
  • In de winter verdorren de vallen van de plant. Geen paniek, want in de lente verschijnen ze weer.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties