Verzekering landbouwvoertuigen onvoldoende geregeld

    Een op de drie kentekens van landbouwvoertuigen is bekend bij de verzekeraar, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Samen met het verbond van verzekeraars roepen ze op om dat voor 1 januari 2022 te regelen.

    Geeft de eigenaar het kenteken niet of pas na 1 januari 2022 door aan de verzekeraar, dan loopt hij het risico op waarschuwingsbrieven (van de RDW) en boetes (€400 van justitie). Van de ongeveer 450.000 landbouwvoertuigen die tot nu toe geregistreerd zijn, moeten de 290.000 trekkers en rijdend werkmaterieel een verzekering hebben. Van 85.000 stuks is de verzekering nu bekend bij de verzekeraar en staat die ook in het verzekeringsregister van de RDW. De verzekeringsplicht geldt niet als het voertuig geschorst is. Voor (land)bouwaanhangwagens is een verzekering niet nodig.

    Kenteken doorgeven verplicht

    Vanaf 1 januari 2022 mogen trekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en) en hun getrokken materieel alleen nog de weg op als ze bij de RDW geregistreerd zijn. Dat is voor de meerderheid inmiddels gebeurd. Die eerste twee groepen moeten ook een WA-verzekering hebben. Heeft een eigenaar een kenteken ontvangen, dan moet hij die zelf doorgeven aan zijn verzekeraar. Die zet hem op zijn beurt in het verzekeringsregister van de RDW. Dat kan de RDW niet zelf doen, omdat het niet zelf kan vaststellen of een voertuig inderdaad een verzekering heeft.

    Doorgeven is makkelijk

    Het doorgeven van het kenteken kan via de website van verzekeraars of telefonisch of per e-mail. Ook een assurantietussenpersoon kan het kenteken doorgeven. De eigenaar kan zelf checken of zijn voertuig bij de RDW als verzekerd geregistreerd is door het kenteken op de kentekencheck op de RDW-website in te voeren. Kijk dan onder ‘Status van het voertuig’ bij ‘WAM verzekerd’

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties