Het is het soort nieuws waar niemand op zit te wachten, maar toch wil iedereen het lezen: berichten over dodelijke ongelukken. Helaas komen ze in de groensector ieder jaar weer voorbij, meestal zelfs meerdere malen. Dit jaar stond de teller na één maand alweer op één. En zoals een medewerker van Stigas zegt in een artikel in Tuin en Landschap 4: het gaat niet om de aantallen, ieder dodelijk ongeluk is er één teveel.
De groensector is er een van doeners, doorwerkers. Altijd in de weer en altijd druk. Helaas gaat er in de praktijk dan ook regelmatig iets mis, soms met dodelijke afloop. Wie de lijst met dodelijke ongelukken bekijkt, kan niet anders dan beamen dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Soms is het onoplettendheid, soms onnadenkendheid. Feit is dat er ieder jaar weer mensen in onze sector ’s ochtends op pad gaan, die ’s avonds niet meer thuis komen. Hoe kunnen we dit voorkomen?
Soms zijn de slachtoffers omstanders, zoals een fietser die onder een boom terecht komt, of een spelend kind dat te dicht bij een maaimachine in de buurt komt. In elke situatie moet worden bekeken of er iets kan worden gedaan om dit soort ongelukken te voorkomen. Betere controles, betere afspraken. We kunnen als sector niet accepteren dat dit ieder jaar weer gebeurt.
Stigas heeft daarom een online scan gelanceerd, om ondernemers en medewerkers bewust te maken van de risico’s van het vak. Het begint allemaal bij een goede planning, en bij goede afspraken maken. Zeker nu alle bedrijven het superdruk hebben, is het zaak om veiligheid in acht te blijven nemen. Vul daarom die scan in, het kost u maar een kwartiertje, maar het scheelt misschien een leven: