Toename van alsemambrosia in Nederland

    Diverse organisaties waaronder NVWA, Floron en Pollennieuws roepen op om alsemambrosia te bestrijden. Deze plant kan voor ernstige gezondheidsklachten zorgen, met name bij mensen die last hebben van hooikoorts. Alsemambrosia komt daarbij steeds vaker voor in Nederland.

    Vorige zomer is in Nederland een recordaantal planten van alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) gevonden: bijna 400 waarnemingen, verspreid over bijna 300 verschillende locaties. Ondanks bestrijdingsacties lijkt de soort nog steeds toe te nemen in Nederland. De soort is hier nog niet zo algemeen als in diverse Zuid-Europese landen, waar akkers en bermen er vol mee kunnen staan. Door de plant op zoveel mogelijk plaatsen te verwijderen, kan deze situatie in Nederland mogelijk worden voorkomen.

    Bestrijding goed mogelijk

    Omdat alsemambrosia een eenjarige soort is, is bestrijding in het algemeen goed mogelijk. Het doel van de bestrijding is vooral het voorkomen van bloei en zaadzetting. Het pollen veroorzaakt de hooikoortsklachten; de zaden zorgen voor nieuwe aanwas en kunnen tot wel veertig jaar kiemkrachtig blijven. Het uittrekken van planten heeft daarbij de voorkeur, omdat de planten na maaien weer kunnen uitlopen en alsnog kunnen gaan bloeien en zaden produceren.

    Alsemabrosia groeit sneller bij hogere temperaturen
    Alsemambrosia komt niet van nature voor in Europa. De plant is inheems in Amerika, maar is voor het eerst in Nederland aangetroffen in 1875. (Foto: Shutterstock)

    Waarneming

    Bestrijding begint met het herkennen van de soort en het vervolgens doorgeven van de waarneming, zodat beheerders weten waar ze aan de slag moeten. In de praktijk wordt alsemambrosia geregeld verward met bijvoet, cosmos en boerenwormkruid. Deze planten hebben een vergelijkbaar blad, maar hele andere bloemen. Bijvoet is een soort die veel in bermen groeit, maar in tegenstelling tot alsemambrosia, heeft bijvoet een vrijwel onbehaarde stengel en bladeren die van onderen witviltig zijn.

    Om verwarring met andere soorten te voorkomen heeft Floron een herkenningskaart gemaakt. Ook is er een video beschikbaar waarin uitgelegd wordt hoe je alsemambrosia, bijvoet en boerenwormkruid kunt herkennen en van elkaar kunt onderscheiden.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties