Spathiphyllum is woonplant in mei

In mei staat Spathiphyllum, de lepelplant, centraal als woonplant van de maand. Het assortiment van deze luchtzuiverende plant is de afgelopen decennia behoorlijk uitgebreid.

Spathiphyllum is afgeleid van de Griekse woorden voor kolfschede en blad. De lepelplant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela. Het is een echte schaduwplant die van een warme, vochtige omgeving houdt. In 1870 werd de plant in Europa geïntroduceerd en sindsdien maakte hij een stormachtige ontwikkeling door. Waren er in de jaren ’80 van de vorige eeuw nog enkele soorten afkomstig uit de soort walisii, nu bestaat er een grote hoeveelheid cultivars.

Waarop letten bij de aankoop?

  • Afmetingen en verschijningsvorm: let vooral op de potmaat, de diameter en dikte van de plant, de grootte van het schutblad, de groeiwijze van de plant (compact of los), het aantal knoppen of bloemstelen per plant en de rijpheid.
  • Beschadigingen: als de bloeiwijze of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag.
  • Blad en bloem: soms kunnen er uitgebloeide bloemen aan de plant zitten of kan de plant geel blad hebben. Vlekken op het blad door kouschade of verbranding door zon zijn ook mogelijk. Andere dierlijke of plantaardige aantastingen komen gedurende de afzetfase bijna niet voor.
  • Vocht: als de plant slap hangt, komt dit doordat de potkluit te droog is.

Assortiment

Ruim vijftig verschillende cultivars zijn bekend, waarbij het verschil voornamelijk zit in plant-, blad- en bloemgrootte. De plant kan bijna beschouwd worden als bladplant vanwege de diepgroene bladeren. Er bestaat een enkele bontbladige variëteit.  De bloemen zijn bijna allemaal wit of soms een beetje groen. Recente cultivars hebben meer of grotere bloemen.  Het aantal bloemen en de grootte van de bloem moet altijd in verhouding staan met het blad van de plant. Tegenwoordig zijn er ook planten met geverfde bloeiwijzen.

Verzorgingstips

  • De plant vraagt een lichte standplaats, maar niet in de felle zon.
  • Geef de plant regelmatig lauw water: als het blad slap hangt, is de potkluit uitgedroogd.
  • Regelmatig sproeien met lauw water vindt de plant fijn, net als plantenvoeding.
  • Verwijder de uitgebloeide bloemen.
  • Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van 15°C ongeveer zes tot acht weken op een lichte plek en hij zal daarna weer rijk bloeien.
  • In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties