Sneeuwwitje

De familie van de Gesneriaceae bestaat uit ongeveer 150 geslachten. De soorten komen voor in tropische gebieden. De familie is grof ingedeeld in geslachten met rhizomen, knollen of vlezige wortels waar reservevoedsel in wordt opgeslagen.  Ze hebben allemaal sierlijke bloemen en zijn bekende sierteeltgewassen, zoals Achimenes, Aeschinanthus, Columnea, Gloxinia of Sinningia, Saintpaulia en Streptocarpus.

Zonder uitzondering zijn het populaire potplanten uit (groot)moeders vensterbank. Daarom worden verwoede pogingen gedaan deze populariteit terug te winnen en terecht. Deze sierproducten staan voor vrolijkheid en het vaak aanwezige behaarde blad heeft een hoge aaibaarheidsfactor, wat ook een prachtige ervaring voor slechtzienden kan zijn.

Streptocarpus staat bekend als voorjaars- en zomerbloeier, maar ‘Snowlina’ is een winterbloeier die vanaf december een schat aan kleine sneeuwitte bloemen geeft. De naam slaat daarmee niet alleen op de kleur, maar ook op de in de winter zo gewenste sneeuwvlokjes.

Hybriden

De wetenschappelijke naam betekent getordeerde vrucht. Dit geslacht heeft de naam, maar het verschijnsel doet zich voor bij meer familieleden. Een volksnaam is Kaapse primula. De tegenwoordige cultivars zijn allemaal hybriden. De soortkruisingen zijn gemaakt om meer kleur en bloemgrootte te creëren. Ouders zijn Streptocarpus rexii, dunnii, cyanus, polyanthus, saudersii, wendlandii en woodii en vaak weer teruggekruist met rexii.

Dit soort was ook de eerste die naar Kew Gardens werd gebracht door botanist James Bowie in 1824. In 1853 volgde Streptocarpus polyanthus die per ongeluk meekwam met een lading boomvarens uit Natal. De eerste stap naar hybridisatie werd genomen door de curator van Kew door rexii te kruisen met dunnii.  Dit gaat vrij eenvoudig door stuifmeel van vader op de moeder aan te brengen en bij de moeder de meeldraden te verwijderen om zelfbestuiving te voorkomen. ‘Constant Nymph’ was de eerste meerbloemige moderne hybride en is ontwikkeld in de jaren ’40.

Opvallend bij het geslacht is tevens het blad. Er zijn soorten die maar één blad maken en ook maar één keer bloeien. Dan de rozetvormende soorten die de basis vormen voor onze hybriden en meerjarig zijn en dan nog een vorm ertussenin die drie tot vier bladeren vormt.

Plantenpaspoort

Naam:  Streptocarpus ‘Snowlina’

Kenmerken: potplant tot 30 cm hoog, blad ovaal  tot 15 groot met gekartelde bladrand, bladoppervlak behaard, bloeiwijze tros, bloemgrootte 3,5 x 5 cm, bloemkleur wit met gele keel

Herkomst: tropisch centraal en oostelijk Afrika, Madagascar

Houdbaarheid: meerdere seizoenen

Verkrijgbaarheid: november – mei

VBN-nummer: 119722

Veiling: Royal FloraHolland Connect

Verzorging: zorg voor een lichte en warme plek en houdt de kluit normaal vochtig, verwijder de uitgebloeide bloemen, de plant kan zelfs ’s zomers naar buiten,  maar voorkom dan te vaak en langdurig natregenen van het blad

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com |Foto: Fotostudio Vlekke

 

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties