RoboCrops is uitgegroeid tot een platform waarin partijen uit techniek, wetenschap en tuinbouw samenwerken om de toepassing van robotica in de tuinbouw te versnellen. „Het is belangrijk dat telers mee sturen in die ontwikkeling”, vindt Colinda de Beer business developer glastuinbouw bij InnovationQuarter.
Hoe belangrijk is het voor tuinders om mee te sturen?
„Anders krijg je uitkomsten die niet voor 100% aan de wensen voldoen. Maar het gaat ook om kwesties als: van wie zijn de data die de robot oplevert? Als je mee aan het roer staat, kun je meer bepalen.”
Wat is de grootste uitdaging in de ontwikkeling van robots?
„De uitdaging is niet zozeer de techniek, maar om de ondernemer en zijn medewerkers te laten zien dat de robot geen bedreiging is. Ik heb tuinders letterlijk horen vragen: als een robot kan wat ik kan, wat moet ik dan nog?”
Wat heb je daarop geantwoord?
„Dat hij dan een goede ondernemer is, omdat hij slim gebruikmaakt van groene technologie. Je moet een robot niet als bedreiging zien, maar als een collega. De teler gaat inderdaad meer beslissingen over de teelt uit handen geven. Dat is niet negatief. Je ziet tegenwoordig vaker ondernemers in de tuinbouw die bedrijfskunde hebben gestudeerd in plaats van teelttechniek.”
Wanneer zullen de eerste oogstrobots door de kas rijden? En wat betekent dat voor het ontwerp van die kassen? Lees het vrijdag in het Vakblad voor de Bloemisterij of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.