De Nederlandse tuin op het Franse tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire staat vol met planten die op een intelligente manier met water omgaan. Wij kunnen daar een voorbeeld aan nemen.
Zo vangt Dipsacus fullonum water op in een reservoir dat wordt gevormd door zijn tegenoverstaande bladvoeten die met elkaar zijn vergroeid. Insecten en vogels profiteren hiervan. Vetachtig blad van bijvoorbeeld Alchemilla en Cotinus stoten water juist af. Het viltige blad van Stachys byzantina houdt waterdruppels dan weer vast.
Vindingrijkheden uit de natuur
Alle dertig verschillende soorten planten in de tuin gaan op een slimme manier met water om. Gedrag waar wij mensen een voorbeeld aan kunnen nemen en dat ook al doen. Hiermee sluit de tuin helemaal aan op het thema van het tuinenfestival: biomimicry. De organisatie daagde ontwerpers uit om vindingrijkheden uit de natuur waarvan wij wat kunnen leren, te vertalen naar de tuin. Volgens de jury van het festival zijn de Nederlandse ontwerpers daar goed in geslaagd. De tuin werd bekroond met de prijs voor de beste beplanting.
Planten zweten ook
Beplantingsdeskundige Carolien Barkman ontwierp de tuin samen met landschapsarchitecten Eva Willemsen en Frits van Loon. Kunstenaar Ellert Haitjema maakte het centrale kunstwerk in de tuin. In dubbelnummer 14/15 staat een uitgebreid artikel van groenjournalist Emiel van den Berg over de Nederlandse tuin. Daarin beschrijft hij ook een aantal planten die water ’uitzweten’. Met een digitaal abonnement kun je het hier lezen.
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.