Meer Bomen Nu roept boomkwekers en hoveniers op om bomen en struiken een tweede kans te geven. Meer Bomen Nu verplaatst jonge bomen en struiken van kansarme naar kansrijke plekken.
Meer Bomen Nu wil in samenwerking met burgers dit jaar een miljoen bomen of zaailingen verplaatsen naar een plek waar ze ruimte hebben om uit te groeien. Zij doet dit met 5.000 vrijwilligers, terreinbeheerders en via 60 bomenhubs.
De organisatie roept kwekers en hoveniers op om mee te doen aan de actie. ’Hoewel het misschien raar voelt als boomkweker om restanten weg te geven aan een club die bomen gratis weggeeft, vragen we het toch. Heeft u bomen over aan het einde van het seizoen? Doneer ze, want wij zorgen dan dat ze een plekje krijgen langs een boerenakker, een voedselbos of een achtertuin’, aldus Meer Bomen Nu in haar persbericht.
Zaailing bewaren voor herplanting
Hoveniers roept zij op om zaailingen en stekken die zij tegenkomen bij werkzaamheden te bewaren voor herplanting. Het gaat om zaailingen van alle niet-invasieve bomen en struiken van 50-200 cm en stekken. Iedere tak van een vlier, wilg, populier, druif, vijg of vlinderstruik kan volgens Meer Bomen Nu weer in de grond worden geplant en een nieuwe boom of struik worden.
Meer Bomen Nu levert gratis bomen en struiken van soorten die veel in de natuur te vinden zijn. ’Die geven we aan mensen die mogelijk anders géén bomen zouden planten. Ons sortiment is een mooie aanvulling op het mooie sortiment van kwekers die fruit-, laan- en notenbomen leveren. Onze verplantmethode biedt oplossing voor het dreigend tekort aan bomen.’
Zaailingen uit een bos halen? Die horen daar! Afblijven.
Kwekersrestanten ok, en hoveniers die zaailingen uit (te) netjes onderhouden tuinen verwijderen ook ok, bos? Afblijven. Die zaailingen staan daar niet voor niets. Ze zijn onderdeel van het ecosysteem en ze kunnen uitgroeien tot struweel of flinke boom maar ze kunnen ook verstikken en afsterven. Ook dan hebben ze een functie. Ingrijpen door weg te halen is niet gewenst.
Mee eens, van het bos afblijven maar in tuinen groeit soms genoeg wat ooit van levensbelang kan zijn al maken wij dat niet mee