Museum De Zwarte Tulp in Lisse toont van zondag 13 oktober tot zondag 14 januari werk van fotograaf Carla van de Puttelaar. In haar Ophelia-serie combineert zij liefde, leven en dood op een theatrale manier. Ze fotografeert vooral vrouwen, vaak naakt en soms in combinatie met bloemen.
Van de Puttelaar maakt portretten in opdracht en op eigen initiatief, maar werd vooral bekend door haar vrije werk over het vrouwelijk lichaam. Dit kenmerkt zich door een vervreemdende sensualiteit. Ze vindt haar inspiratie in de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw, in oude portretfotografie en in de Japanse prentkunst van bijvoorbeeld Utamaro.
Ophelia was de tragische geliefde uit Shakespeares Hamlet die verdronk nadat ze uit een wilg in een beek was gevallen. Ze werd drijvend tussen de bloemen gevonden. ‘Ophelia heeft kunstenaars al eeuwenlang geïnspireerd en het legendarische schilderij van John Everett Millais heeft dit nog meer versterkt. Het thema heeft sensuele, theatrale en kwetsbare componenten in zich die aansluiten bij mijn werk’, aldus de kunstenares. ‘Al heel lang speelde Ophelia door mijn werk heen, en al lang geleden kwam ik haar tegen bij de Pre-Raphaelites. Maar pas in 2017 kwam het thema tot volle bloei toen vrouwen en bloemen en planten in mijn werk bijeenkwamen. De verstilling die ik voelde, bloemen op de huid, de wingerd slingerend over curven, overgenomen, opgenomen in diepzwart in overgave aan een andere wereld.’
Hommage aan inspiratiebronnen
De Ophelia-serie is een derde in een reeks van hommages aan belangrijke inspiratiebronnen. Eerder maakte ze series fotowerken geïnspireerd op Lucas Cranach de Oude (1472 – 1553) en op Rembrandt van Rijn (1606 – 1669) die in diverse musea en galeries in binnen- en buitenland te zien zijn geweest.
Onder de kunstwerken bevindt zich een enorm tulpenbed van bijna vier meter breed, dat aansluit op het thema van het museum. De tentoonstelling wordt opgedragen aan Peter Kok, die op 8 september overleed. Hij was Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Ierland, een vriend van Carla en een talentvol amateurfotograaf van veelal tulpen. Peter Kok gaf Carla de tulpen waaruit de foto van het tulpenbed is ontstaan.
Bron en foto’s: Museum De Zwarte Tulp