NVWA waarschuwt: ’Verkoop reuzenberenklauw is verboden’

Het verkopen van reuzenberenklauw is verboden. Toch ziet de NVWA dat de invasieve exoot nog geregeld door bloemisten wordt aangeboden.

Het gaat dan om de gedroogde takken en bloemhoofden van de reuzenberenklauw, die zeer decoratief zijn. Vaak worden ze verkocht onder de naam berenklauw, maar dat is de inheemse soort met veel kleinere bloemen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) betreft het bijna altijd de reuzenberenklauw die oorspronkelijk uit Azië komt.

Uitgedroogde reuzenberenklauw
De uigedroogde bloemhoofden van reuzenberenklauw zijn zeer decoratief, ze worden dan ook nog geregeld door bloemisten verkocht of in bloemwerk toegepast. Dit is echter verboden. Foto: Shutterstock

Niet zomaar uit de berm plukken
Deze invasieve exoot staat sinds 2 augustus 2017 op de Europese Unielijst. Dit betekent dat de soort niet meer gekweekt én verhandeld mag worden, zo waarschuwt de NVWA. Daarnaast moeten provincies, gemeenten en terreinbeheerders ervoor zorgen dat de soort zich niet verder verspreid. Daarom mag je ook niet zomaar de plant ergens uit de berm plukken. Staatsbosbeheer heeft bijvoorbeeld al geregeld boetes uitgedeeld aan mensen die zonder toestemming planten oogstten in hun gebieden, zo meldt de NVWA.

Zaad zes jaar kiemkrachtig
„Bij het oogsten en vervoeren van gedroogde takken, kan het zaad zich gemakkelijk verspreiden. Dit zaad is wel zes jaar kiemkrachtig. In veel takken die je te koop ziet staan, is nog zaad aanwezig. In dat geval is verkoop en vervoer verboden. En als je takken zonder zaad ziet staan, kun je je afvragen waar dat zaad dan gebleven is’’, zo schrijft de NVWA. „Hoe mooi het ook is, het beste kun je deze soort dus niet kopen en ook niet zelf uit de natuur oogsten.’’

Forse schade inheemse natuur
Reuzenberenklauw is een invasieve exoot die voor grote overlast zorgt: door zijn enorme groeikracht verdringt hij de inheemse natuur. Daarnaast kunnen mensen er flinke brandwonden door oplopen.

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jaap
Jaap
5 jaren geleden

Als ze op gemeente grond groeien, is de gemeente dan ook strafbaar? Ze doen niks aan de bestrijding.