In tal van gemeenten staat het vergroenen van de openbare ruimte op de agenda. Om hittestress tegen te gaan, vanwege biodiversiteit of sociale cohesie, of een combinatie van factoren. Wat je ook belangrijk vindt, je kunt het in kaart brengen met geografische informatiesystemen (GIS). Slim vergroenen doe je met GIS, is dus de boodschap.
Een GIS is een informatiesysteem waarmee je ruimtelijke data kunt beheren, bewerken, combineren, analyseren en presenteren. Al tientallen jaren kun je met dergelijke programma’s thematische kaarten maken. De afgelopen jaren echter, nemen de mogelijke toepassingen spectaculair toe. Dat komt onder meer door de schaal waarop big data worden ingewonnen.
Gegevens die van belang zijn voor de prioritering van vergroening, zoals hittestress en reeds aanwezig groen, zijn inmiddels voor heel Nederland in kaart gebracht. Aan andere ’kaartlagen’ zoals biodiversiteit wordt gewerkt, of ze zijn voor delen van Nederland beschikbaar.
Special vergroenen met GIS
In Tuin en Landschap 5 is een special gewijd aan GIS. Oftewel het bewust genereren van groene baten met behulp van geografische informatiesystemen (GIS). In de special staan artikelen over digital twins, het verzamelen van groene data, het opsporen van zinloze verharding en een praktijkvoorbeeld in het centrum van Tilburg. Nog geen abonnement? Kijk hier voor de mogelijkheden.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://www.binance.com/es/register?ref=53551167
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.com/sv/register?ref=B4EPR6J0