Ereprijs, een prijzenswaardig geslacht

    In wegbermen en gazons staat bloeiende ereprijs bijna als symbool voor het voorjaar. Het grote geslacht Veronica biedt een uitgebreide variatie aan goede tuinplanten. Gerard van Buiten, Hortulanus van de Botanische Tuinen Utrecht steekt uitgebreid de loftrompet over Veronica, maar ook over enkele aanverwante soorten.

    Ereprijs
    Veronica armena. Foto Gerard van Buiten

    In ons eigen land alleen al komen ruim twintig soorten ereprijs in het wild voor. Eigenlijk zijn ze allemaal redelijk gemakkelijk als ereprijs te herkennen door de karakteristieke, meestal hemelsblauwe bloempjes met een wit keeltje en witte aders. De verschillende soorten van elkaar onderscheiden is vaak een stuk moeilijker.

    Vervelend onkruid

    De meeste inheemse soorten zijn vrij onopvallende eenjarige onkruiden. Het meest bekend is misschien wel de draadereprijs, die hele gazons in het voorjaar blauw kan kleuren en desondanks door sommigen als vervelend onkruid beschouwd wordt. Van de wilde soorten zijn eigenlijk alleen de lange en de brede ereprijs als tuinplant in gebruik. Elders in de wereld zijn echter nog veel meer soorten en nauwe verwanten die als tuinplant zeer de moeite waard zijn.

    De hogere Veronica-soorten en de nauw verwante Veronicastrum-soorten zijn geschikt voor elke tuingrond en prima borderplanten en snijbloemen. De lage en soms matvormende soorten vragen een droge, goed gedraineerde grond in de volle zon en zijn geschikt als bodembedekker in kleinere tuinen en in de rotstuin. Alle soorten zijn zeer intrek bij allerlei soorten insecten; in de rotstuin blijkt het ereprijszandbijtje zich prima thuis voelt op allerlei lage soorten uit Turkije en de Kaukasus. De hogere soorten zijn ook uitgebloeid nog mooi en houden tot diep in de winter een fraai silhouet.

    Artikel

    In zijn artikel in Tuin en Landschap 11 geeft Gerard van Buiten algemene informatie over ereprijs en bespreekt hij 8 soorten uitgebreider. Waar komen deze planten vandaan? Wat is de sierwaarde? Hoe gedragen deze planten zich? Hoe pas je ze toe? Heb je een digitaal abonnement, klik dan hier om het meteen te lezen.

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties