Monolena primuliflora komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Ecuador en Peru. Een Engelse volksnaam van de plant is Antplant (mierenplant). Als aanvulling op de tekst in Bloem&Blad vindt u hier nog meer informatie over deze noviteit.
Bij de naam primuliflora komt gelijk de gedachte op dat de bloemen dan wel iets weg zullen hebben van die van de sleutelbloem. De bloeiwijze lijkt inderdaad wat op Primula veris. De afzonderlijke bloemen staan soms maar enkele uren open en bloeistelen dragen tot wel achttien bloemen. Samen leveren ze een langdurige bloeisensatie. Ook omdat gedurende het jaar meerdere bloeistelen zich ontwikkelen vanuit de knolvormige basis.
De stam wordt gevormd door een caudex: een knolvormige stamstructuur die deels onder en deels boven de grond zit. Uit het onderste deel groeien de wortels, uit het bovenste steken de bladeren en de bloemstelen. De vertaling luidt letterlijk boomvormige stam. Deze term wordt ook gebruikt bij palmen, boomvarens en Cycas. Bij Monolena wordt de hoogte van de caudex zo’n 10 cm, hij kan zich onregelmatig in omtrek uitbreiden tot wel 50 cm.
Mieren
De plant lijkt in symbiose te leven met mieren. Een Engelse volksnaam is Antplant. Op bladsteel en onderzijde van de bladeren vormen zich minuscule eiwitrijke bolletjes. Die zijn zeer in trek bij mieren. Als tegenprestatie zouden de mieren de plant vrijhouden van ziekten en plagen en mogelijk ook voor de bevruchting zorgdragen en het zaad verspreiden.
Monolena behoort tot de familie van de Melastomataceae, waarvan een ander bekend familielid Medinilla magnifica is. Monolena telt acht erkende soorten. De plant werd in 1870 beschreven door Joseph Dalton Hooker. Datzelfde jaar beschreef Henry Honywood Dombrain de plant ook. De door hem gegeven naam is nu het synoniem: Bertolonia primulaeflora. Monolena komt van de Griekse woorden monos en olena. Dit betekent ‘een enkele bundel’ slaat op de knolvormige stam.
Naam: Monolena primulifloraKenmerken: potplant 20 tot 50 cm hoog met knolvormige stam en ovaal blad; bladgrootte circa 10 x 25 cm; blad bruingroen met groene nervatuur; bloemgrootte tot 2 cm, enkelvoudig; bloemkleur paarsrozeHerkomst: Ecuador, PeruHoudbaarheid: goed onder juiste conditiesVerkrijgbaarheid: jaarrond VBN-nummer: 118758Veiling: FloraHolland ConnectVerzorging: plaats de plant in indirect vol licht en minimaal 20ºC; hij is erg gevoelig voor kou, houdt van een hoge luchtvochtigheid en vochtige, goed gedraineerde grond; laat de grond nooit volledig uitdrogen; hij is zeer geschikt als terrariumplant met goede belichting
Tekst: Leo Miedema Floricode.com | Foto: Gerdien de Nooy
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
- Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
- Toegang tot online besloten artikelen en data
- Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database