In de persconferentie van vanavond wordt waarschijnlijk een zogeheten gedeeltelijke lockdown of milde lockdown afgekondigd. Deze zal naar verluidt drie weken duren met ingang van zaterdag 13 november. De demissionaire minister De Jonge en premier Rutte zullen naar het nu lijkt ook strengere regels voor niet-essentiële winkels afkondigen.
Deze groep winkels, waaronder ook tuincentra vallen, zal naar verluidt een verplichte sluitingstijd van zeven uur ’s avonds opgelegd krijgen. Ook over een verplicht coronatoegangsbewijs (CTB) voor niet-essentiële winkels en de terugkeer van de anderhalve meter afstand wordt achter de schermen gesproken.
Omdat deze maatregelen niet of niet meer wettelijk vastgelegd zijn, zullen deze voor een eventuele invoering eerst door achtereenvolgens de Tweede en Eerste Kamer moeten worden goedgekeurd.
Onzekerheid overheerst
Directeur Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland wil niet veel kwijt over de maatregelen die nu worden genoemd. Bij hem overheerst onzekerheid over de koers die de komende weken zal worden gevaren.
„De laatste dagen meldde de pers steeds andere maatregelen”, aldus Van der Heide. „Gisteren is er op het ministerie van VWS nog overleg geweest met Tuinbranche Nederland. Daarbij kwam de sluitingstijd van winkels helemaal niet aan de orde”, vervolgt hij.
„Er wordt vanmiddag nog eens vergaderd op het ministerie en daarna zullen we vlak voor de persconferentie ingelicht worden over het definitieve besluit. Tot dat moment weet je niet wat waar is.”
De onzekerheid van Van der Heide leeft breder, en wordt mede gevoed door geruchten over nieuwe vormen van maatregelen. Directeur Peter Paul Kleinbussink van Intratuin begrijpt niet waarom de maatregelen van afgelopen voorjaar niet terugkeren.
„Het maximale aantal bezoekers en verplicht winkelen met een wagentje geven een vorm van regulering”, zegt Kleinbussink. „Nieuwe maatregelen vragen om nieuwe aanpassingen en dat maakt het voor ons een stuk gecompliceerder.”
Liever oude maatregelen terug
„Bij VWS en het OMT hebben we aangegeven dat we met verplichte winkelmandjes, een maximaal aantal bezoekers en spatschermen ervoor gezorgd hebben dat de retail geen besmettingshaard is geweest”, zegt Van der Heide. „We hebben hen gevraagd dat weer zo te mogen organiseren als branche.”
Daarbij komt ook dat de maatregelen worden afgekondigd op het moment dat de Kerst langzaamaan in zicht komt. „Tuincentra hebben fantastisch opgebouwde kerstshows staan met de feestperiode voor de deur. Krappere openingstijden zouden best vervelend zijn”, aldus Van der Heide.
Spreiden kerstinkopen
Kleinbussink vindt de vroegere winkelsluiting voor een periode van drie weken nog niet zo’n probleem. Wel vreest hij voor een verlenging van de maatregelen. „Dan zitten de maatregelen ook tussen 5 en 15 december, de periode dat de meeste kerstinkopen worden gedaan.”
Daarbij denkt de directeur van Intratuin met name aan de drukte die dat in tuincentra op zal leveren. „Mensen hebben hun kerstspullen nodig, dus die komen dan toch wel, maar binnen een korte tijd met meer tegelijk.” „Wij zouden omwille van de spreiding van het winkelbezoek en het vermijden van drukte juist eerder pleiten voor ruimere openingstijden”, aldus Van der Heide.
Meer inzetten op online verkoop zal daar volgens Kleinbussink weinig bij helpen. „Een boom willen je echt zien en vasthouden als je hem gaat kopen”, zegt hij. „Daarbij doen klanten vaak samen kerstinkopen; ze komen meestal niet alleen. Ook daarom zou je liever meer ruimte hebben om te spreiden.”
In De Boomkwekerij 8 gaf Peter Paul Kleinbussink een interview over de zware lockdown van afgelopen winter en de maatregelen die in het voorjaar bleven gelden. Lees dit artikel nu terug in ons digitale magazine via mijnboomkwekerij.nl
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.