Begin mei is de 23e druk van de Delphy Gewasbeschermingsgids Boomteelt en Vasteplantenteelt verschenen. Kwekers kunnen de papieren versie bestellen en krijgen daarnaast een inlogcode waarmee ze de gids ook als app kunnen raadplegen op hun smartphone.
In 20 jaar tijd is bijna het hele gewasbeschermingsmiddelenpakket in de boomteelt en vasteplantenteelt volledig veranderd. Slechts enkele middelen uit de Delphy Gewasbeschermingsgids 2020 waren 20 jaar geleden al toegelaten. Meer dan de helft is nieuw ten opzichte van 10 jaar geleden.
Specifieke werking
„Kwekers zeggen wel eens: jullie gids wordt zeker iedere keer dunner.” Volgens Wilco Dorresteijn van Delphy is het tegendeel waar. Het aantal middelen in de gids is volgens hem de laatste jaren toegenomen. In de nieuwe gids staan meer dan 120 middelen. In plaats van breedwerkende middelen met een brede toelating, komen er steeds meer middelen op de markt met een specifieke werking en toelating. Dit is wel een aandachtspunt in het gebruik. Een voordeel is wel dat de nieuwe middelen veelal een lagere milieubelasting hebben en veiliger zijn voor natuurlijke vijanden.
De uitbreidingen in het middelenpakket zijn mede te danken aan de Coördinator Effectief Middelen en Maatregelen Pakket (CEMP) en het Fonds Kleine Toepassingen.
Biologische bestrijding
Niet alleen de middelen wijzigen. De gids wordt iedere keer uitgebreid met nieuwe adviezen en kennis, bijvoorbeeld over biologische bestrijding, onkruidbestrijding, hulpstoffen of spuiten op het juiste moment.
Zo is biologische bestrijding van spint tegenwoordig steeds meer gemeengoed, terwijl dat 20 jaar geleden in de kinderschoenen stond. Voor de preventie van schimmelziekten zijn tegenwoordig middelen toegelaten zoals Inssimo die de natuurlijke afweer van de plant stimuleren.
Tegenwoordig heeft ieder middel zijn specifieke beperkingen qua aantal toepassingen en dosering op het etiket. In de nieuwe gids staan daarom uitgebreide tabellen en overzichten. In de gids van 20 jaar terug staan beduidend minder beperkingen. Toen kwamen net de eerste driftreducerende doppen op de markt. Nu is 75% driftreductie standaard op ieder perceel.