Nieuw klassiek

Bloeistaart is de Nederlandse vertaling van de Griekse woord ‘anthos’ en ‘oura’ waaruit de familienaam Anthurium is ontstaan. Anthurium was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een zeer luxe en gewaardeerde snijbloem. Met de snijbloem, die weinig toevoeging nodig had om te stralen, was het eenvoudig om een mooi bloemstuk te maken. Het steekschuim moest netjes afgewerkt zijn met blad, een sierlijke tak, wat luxe kamerplantenbladeren en een paar anthuriums, klaar. Belangrijk was dat de symmetrie klopte van het arrangement. Deze klassieke stijl werd ook wel driehoekschikking genoemd.

De derde generatie van de familie Bouman, Peter en Louis, begon in 1971 met de teelt van anthuriums. In de beginjaren waren de planten heel verschillend en vooral ook niet gelijk van kleur. Door de belangrijke vinding van meristeemcultuur (een techniek binnen de plantaardige weefselkweek om ziektevrije planten te verkrijgen) konden in 1981 de beste planten met de mooiste kleuren worden gekloond en vermeerderd. Hierdoor ontstonden uniforme kleuren.

Planten zijn familie

Het is bijzonder hoe Louis Bouman lopend door de kassen vertelt over zijn planten; alsof ze onderdeel uitmaken van zijn familie, hij kent ze allemaal. Dat is ook niet verwonderlijk, want anthuriumplanten gaan tientallen jaren mee en worden door het scherpe oog van de meester dagelijks in de gaten gehouden. Elke kleine verandering in de kleur van het blad, een insectenaantasting, elke minimale verandering wordt opgemerkt. Een kweker is immers ook afhankelijk van gezonde planten.

Bijzonder om te horen is dat de planten niet alleen vertroeteld worden, maar ook echt geplaagd. Want wekelijks worden de kleine jonge blaadjes eraf geplukt of afgebroken. Het gevolg is dat de plant, doordat de weg omhoog steeds wordt geblokkeerd, zich gaat opdelen. Er komen daardoor meer planten per vierkante meter en dus ook meer bloemen. Dan is er ook nog de extra verzorging wanneer de planten uit hun normale habitat groeien, terugbuigen of de voedingsbodem wordt verhoogd met steekschuimblokken. Zo wordt elke plant vertroeteld, want blije planten geven het beste resultaat.

Anthogether

Anthuriums zijn er in verschillende vormen en maten waardoor ze heden ten dage nog steeds heel goed passen in de modernere bloemenwinkels in Nederland en België. Bouman is aangesloten bij Anthogether, een samenwerking van vier anthuriumkwekers die samen goed zijn voor ongeveer zestig verschillende soorten. Bouman zelf heeft twaalf soorten op de kwekerij staan, die 33.000 m² groot is. De variëteiten kunnen op verschillende manieren worden geoogst of aangeboden:

  • Als jonge bloem waarvan de bloem nog helemaal is opgerold.
  • Als open bloem met een diameter die kan variëren van wel 6 tot 20 centimeter.
  • Als doorgekleurde bloem, de zogenaamde classic anthurium. Deze bloemen blijven veel langer op de plant waardoor de bloem groen verkleurt en de aar verandert in een zaadstengel.
  • Als laatste kan er in overleg gekozen worden om de lengte zo lang mogelijk te houden. Deze anthuriums worden op water geleverd.

De verpakking is bepalend om de bloem onbeschadigd bij de bloemist te krijgen. In een doos is het allerbeste. Een nadeel is dat er dan een behoorlijk stuk van de steel af moet om de doos vol te krijgen. Zeker in de huidige trend is lengte van belang. Dat is de reden dat bloemengroothandel Bab Star in overleg met kweker Bouman een oplossing hebben gezocht om onze bloemisten te laten genieten van onbeschadigde en lange anthuriums.

Verzorgingstips

  • Zet de bloem in schoon water, snijd elke week een klein stukje van de steel af en ververs het water.
  • Een Anthurium met groene randen is nog langer houdbaar dan een eenkleurige.
  • De rijpheid kun je zien aan de aar. De kweker oogst de bloem als het topje van de aar nog groen is (afhankelijk van de soort kan het topje ook een bruine kleur hebben). De meeste soorten zijn zeker twee weken houdbaar maar drie weken of meer is meer regel dan uitzondering.

Tip van Bab

Omgerekend per dag is Anthurium misschien wel de allergoedkoopste snijbloem en daarom biedt hij veel mogelijkheden. Krachtig genoeg om als enkele bloem te gebruiken en door de vele kleuren altijd te combineren in boeketten of arrangementen. Al met al een kanjer van een snijbloem met een lange historie. Ik ben nieuwsgierig welke bloemist als eerste weer aan de slag gaat met symmetrische bloemstukken, zoals de driehoekschikking. Die zal zeker terugkomen zoals we dat met alle trends na verloop van jaren zien.

Tekst: Bab Star, Bloemengroothandel Bab Star jr | Foto’s: Bab Star en Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties