Het college van B & W van gemeente Lingewaard wil samen met Duurzame Energienetwerken Gelderland (DENG) het bestaande warmtenet van de tuinders binnen NEXTgarden uitbreiden richting het Agropark. Hier kunnen bestaande en nieuwe (tuinbouw)bedrijven op aansluiten. Lingewaard heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn, aldus een nieuwsbericht op NEXTgarden.
In het coalitieprogramma 2018-2022 van gemeente Lingewaard zijn de uitrol van het bestaande warmtenet op NEXTgarden als open warmtenetwerk en onderzoek naar een gemeentelijk warmtebedrijf opgenomen. In een motie van september 2019 is het college door de raad opgeroepen een voorstel te doen tot het oprichten van een gemeentelijk warmtebedrijf.
Duurzame warmtebron
Energieneutraal zijn is de ambitie voor 2050. Het duurzaam verwarmen van bedrijven is hierin een belangrijk onderdeel. Binnen NEXTgarden is al een warmtenet van Lingezegen Energy aanwezig. Het college wil nu dit netwerk verder uitbreiden. Door meerdere duurzame bronnen, tuinbouwbedrijven en andere bedrijven en woningen te koppelen, kan de tuinbouw in de toekomst een rol gaan spelen als duurzame warmtebron.
Warmtetransitie aanjagen
Om de warmtetransitie aan te jagen in NEXTgarden wil het college samen met partners een Lingewaards warmte-infra bedrijf oprichten. De provincie Gelderland, Alliander en acht Gelderse gemeenten voeren samen een haalbaarheidsonderzoek naar een publiek warmtenetwerkbedrijf uit. Mocht het zover komen, dan zou het Lingewaards warmteinfra bedrijf hierin ondergebracht kunnen worden. Het voorstel voor een warmteinfra bedrijf wordt dit voorjaar besproken in de gemeenteraad. Op de website van de gemeente Lingewaard is meer te lezen over de warmtetransitie die de gemeente wil doorvoeren.