Imposant, kleurrijk, veelzijdig! Lilium heeft behoorlijk wat persoonlijkheid, wat haar tot een populaire aanvoerder in boeketten maakt. De bloem staat in de maand juni centraal in de Bloemenagenda van Bloemenbureau Holland.
Lilium is uitverkoren tot bloem van de maand juni omdat ze verkrijgbaar is in kleuren – roze, wit, geel – die goed passen bij de ‘smart stijltrend’. Het draait in deze moderne stijl om een spannend kleurverloop en een heldere, cleane uitstraling.
Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild vind je ze in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dicht bij de evenaar, in India. In Europa is de bloem inheems in de Kaukasus, Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en Pyreneeën.
Waar op letten bij de inkoop
- De lengte en het aantal knoppen per tak is afhankelijk van de bolmaat die de kweker heeft gebruikt. Hoe groter de bollen, hoe meer knoppen, hoe aantrekkelijker de lelietak.
- Bij inkoop moeten de bloemen zo rijp zijn dat er een zweem van kleur te zien is; dan is de kans om volledig op kleur te komen én open te bloeien het grootst.
- Sommige kwekers laten hun lelies doorrijpen op de plant. Ze tonen dan beter, hebben meer kleur en gaan gegarandeerd open, handig voor bruiloften en andere events.
- Lilium heeft soms last van botrytis (in de vorm van pokken) of lelijke bladpunten, verdroogde knoppen zijn ook een veeg teken voor de levensduur.
Verzorgingstips voor bloemisten
- Snijd van lelies een stukje van het ondereinde van de steel en zet ze op koud water voorzien van snijbloemenvoeding. Er is speciale voeding voor lelies die voorkomen dat het blad geel wordt.
- Bewaar lelies koel, maar voorkom vocht door condensatie.
- De bloemen staan het beste hoog in het schap, de knoppen maken dan de meeste indruk.
Bron en foto’s: Mooiwatbloemendoen.nl