De startup ’Loop’ van studenten van de TU Delft heeft een levende doodskist ontwikkeld van mycelium (zwamvlokken). Deze Living Cocoon draagt bij aan efficiënte ’compostering’ van het lichaam, ruimt giftige stoffen op en levert zo een verrijkte voedingsbodem voor (nieuwe) bomen en planten.
Loop werkt onder andere samen met twee grote uitvaartcoöperaties CUVO (Den Haag) en De Laatste Eer (Delft). Na uitgebreid onderzoek is deze nieuwe vorm van begraven klaar voor de praktijk. In één van de eerste oplage van tien ’Living Cocoons’ is afgelopen week al iemand begraven.
Mycelium is het netwerk van draden van een schimmel. Bob Hendrikx, oprichter van Loop, noemt mycelium de recycler van de natuur: „Het is continu op zoek naar afvalstoffen om deze om te zetten in voedingsstoffen voor de omgeving. Dat doet ‘t ook met gifstoffen, zoals olie, plastic en metaal. Mycelium is bijvoorbeeld ingezet in Tsjernobyl, wordt gebruikt in Rotterdam voor het saneren van grond en ook sommige boeren gebruiken ’t om land (weer) gezond te maken.”
Vervolgtesten met Naturalis
Praktijkonderzoek van Ecovative in Amerika heeft al aangetoond dat een levende doodskist zelf binnen 30 tot 45 dagen opgenomen is in de natuur, onder normale Nederlandse omstandigheden. Loop wil nu de positieve impact op de bodemkwaliteit kwantificeerbaar maken. Daarom gaat het bedrijf met Naturalis verder onderzoeken wat deze manier van begraven betekent voor de biodiversiteit.
Gemeentes overtuigen
Hendrikx: „We willen precies weten wat de bijdrage is aan de bodem, zodat we in de toekomst nog beter gemeentes kunnen overtuigen om vervuilde gebieden te gaan omtoveren tot gezonde bossen, met ons lichaam als voedingsstof.”
Hoe snel een lichaam gewoonlijk composteert hangt af van verschillende omstandigheden. De ervaring leert echter dat het langer dan tien jaar kan duren. Gelakte en metalen onderdelen van een kist, net als synthetische kleding, blijven nog langer aanwezig.
Actieve bijdrage aan composteringsproces
Loop verwacht dat hun doodskist het hele proces in twee tot drie jaar kan voltooien. Dat komt doordat de kist actief bijdraagt aan het composteren. Daarbij worden niet alleen de afvalstoffen van het menselijk lichaam omgezet in voedingsstoffen, ook de omliggende bodemkwaliteit wordt verbeterd. Dat moet nieuw leven de kans geven om te floreren.