Lang zal-ie leven

Arie van den Berg begon 40 jaar geleden met de teelt van Triteleia/Brodiaea. Toen kende we de deze alleen nog als een prachtig klein, teer snijbloemetje met een lang vaasleven. Het bezoek aan de kwekerij in het uiterste puntje van Noord-Holland heeft Bab Stars beeld van de ouderwetse Triteleia volledig op zijn kop gezet.

Arie en zijn vrouw hebben door 40 jaar kruisen en selecteren de oude kleine Triteleia veranderd in een volwaardig mooie grote snijbloem. Met een lange steel, die wel tot 75 cm lang kan worden en een grote bloem tros met wel 40 knoppen. Dat is twee keer zo lang en met 100% meer knoppen dan vroeger. Bovendien is de kweker erin geslaagd om dubbelbloemige te selecteren die fantastisch mooi zijn. De bloemetjes zijn twee keer zo groot, waardoor de tros nóg groter wordt. Al die bloemen op een steel, het volume en de uitstraling is ronduit indrukwekkend.

Hoe langer ik met Arie praat, hoe meer ik zijn liefde voor zijn Triteleia ervaar. Zonder passie, geduld, enthousiasme en liefde voor deze bloem is het niet mogelijk dit te realiseren. Want vanaf het moment dat de bijen met het stuifmeel van de verschillende soorten die ene bijzondere Triteleia hebben bevrucht, duurt het wel drie tot vier jaar voordat de eerste bloemen verschijnen. Dan gaat er soms nog jaren overheen voordat er één tussen zit die de moeite waard is om mee verder te gaan. Van dat ene knolletje naar een fatsoenlijk aantal voor de eerste duizend bossen duurt vervolgens nog eens zo’n zeven jaar.

 

Vier hoofdsoorten

Al deze inspanningen hebben geleid tot vier hoofdsoorten:

  • De Rosy: een roze dubbelbloemige Triteleia met een grote bloemtros.
  • De Blues: een donkerblauwe enkelbloemige met een heel lange steel.
  • De Purple Rain: een variant met paars/lila kleurige bloemetjes.
  • De Aquarius: een blauwe dubbelbloemige Triteleia.

Ondertussen heb ik in het proefveld nog veel meer veelbelovende kleuren en vormen gezien, zoals een witte, een bonte met een lange steel en nog grotere bloemtros, dus dat belooft wat.

Kort seizoen

Het seizoen van Triteleia is kort, net als dat van Paeonia. In de kas wordt de bloei met een maand vervroegd en buiten onder acryldoek worden ze met een week vervroegd. Daarna komt de grote hoos van buiten uit de vollegrond; 30% komt uit de kas en 70% van de vollegrond.

Triteleia komt oorspronkelijk uit California en kan slecht tegen vorst. In november worden de bollen buiten op het land gepoot. Om ze te beschermen tegen de vorst gaan ze extra diep de grond in en wordt de grond bedekt met een dikke laag stro. In april komen deze oorspronkelijke moerasplanten weer tot leven: eerst het blad en daarna de steel met de bloem. Half tot eind juni worden ze allemaal geoogst en in de koelcel opgeslagen, waarna ze gebost worden en tot eind juli geveild.

Lang houdbaar

Triteleia is een zeer goede snijbloem, die twee tot drie weken goed blijft. De bloemtrossen bevatten veel knopjes die steeds verder opengaan. Tijdens het vaasleven is het verstandig de rijpe en verkleurde bloemen te verwijderen.

Een oude traditie is om Triteleia zo rauw mogelijk te verkopen. Dat is jammer, want dan oogt de tros kleiner en als er wat meer open bloemen in zitten, tonen ze veel mooier en groter en zijn ze vergelijkbaar met een Agapanthus, met het verschil dat ze veel langer houdbaar zijn.

Arie gaat mee in deze gedachte en heeft aangegeven de verpakking en het rijpheidsstadium aan te passen. Dus geen 100 of 50 per pak, maar bossen van 10 en slechts 60 tot 80 per fust. Zo worden ze voor iedere bloemist toegankelijk.

Tip van Bab

Vraag er om bij je leverancier en ga er mee aan de slag. Want je maakt niet alleen jouw klanten blij, maar je wordt er zelf ook beter van door de hoge te behalen marge.

Tekst: Bab Star, Bloemengroothandel Bab Star | Foto’s: Bab Star en Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties