Landbouwminister ziet geen reden term ‘bijvriendelijk’ te onderzoeken

Minister Staghouwer van LNV vindt het niet nodig om de term ‘bijvriendelijk’ bij de verkoop van bloemen en planten aan consumenten te onderzoeken. Dat heeft de bewindsman onlangs laten weten in reactie op Kamervragen van Suzanne Kröger en Laura Bromet (beide GroenLinks).

De Kamerleden stelden hun vragen vorige maand naar aanleiding van een aflevering van het KRO-NCRV-programma Keuringsdienst van Waarde. De betreffende aflevering werd oorspronkelijk op 6 september 2021 uitgezonden en werd op 13 januari herhaald.

De aflevering waarin de term bijvriendelijk wordt behandeld, stelt dat er op planten en bloemen die als bijvriendelijk worden verkocht, onnodig veel schadelijke middelen worden gebruikt.

Ctgb

Kamerleden Kröger en Bromet vragen minister Staghouwer naar aanleiding van de uitzending actie te ondernemen en onderzoek te laten doen naar het middelengebruik door kwekers van planten en bloemen die als bijvriendelijk worden verkocht. Staghouwer zegt in een reactie op de vragen dat dit volgens hem niet nodig is, omdat het Ctgb middelen voor toelating al onderzoekt op de veiligheid voor mens, dier en milieu.

Waarschuwing

Vanwege de rol en het werk van het Ctgb, een instantie die in de tv-uitzending niet wordt genoemd, vindt de ChristenUnie-minister het ook niet nodig om waarschuwingsstickers op bloemen en planten aan te brengen als deze niet middelenvrij zijn gekweekt. Om deze stickers wordt eveneens gevraagd door de GroenLinks-Kamerleden.

Misleiding

De vraag van Kröger en Bromet of bij gebruik van de term ‘bijvriendelijk’ sprake is van misleiding, legt de minister naast zich neer. Van vermoedens van onjuiste productinformatie en misleidende reclame kan melding worden gemaakt bij respectievelijk de Autoriteit Consument en Markt en de Reclame Code Commissie, aldus de minister. Bron: Vakblad voor de Bloemisterij |Foto: Shutterstock

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties