Laatbloeier

Het geslacht Kniphofia is genoemd naar Johannes H. Kniphof, die leefde tussen 1704 en 1763 in het Duitse Erfurt. Daar was hij professor geneeskunde aan de Universiteit. Kniphofia is in het wild te vinden in Zuid-Afrika tot aan Sudan. Twee soorten zijn gevonden op Madagascar en één in Jemen. Van de circa zeventig soorten die in Zuid-Afrika voorkomen, worden er al vijftig gevonden in de oostelijke provincies. Hoe noordelijker hoe minder. Ze groeien langs rivieren of op plekken die jaarlijks flink vochtig worden. Maar een paar soorten houden van droge omstandigheden.

Het geslacht is zeer nauw verwant aan het geslacht Aloe. De toentertijd wat bekende Kniphofia uvaria werd door Linnaeus dan ook Aloe uvaria genoemd. Conrad Moench of Konrad Mönch, botanist en professor aan de Universiteit van Marburg, introduceerde in 1794 het geslacht Kniphofia in zijn publicatie ‘Methodus Plantas horti botanici et agri Marburgensis’, waarin hij de planten beschreef die voorkwamen in de tuinen en kassen van de hortus in Marburg. Ondertussen was daar ook nog John Bellinden Ker Gawler, een Britse botanist, die in 1804 het geslacht beschreef als Tritoma. Deze naam komt af en toe nog naar voren in een zaadcatalogus. Deze naam is later gepubliceerd en is daarom niet geldig volgens de Botanische Code. Misschien zit daar de pijn.

Ups en downs

James Shirley Hibberd,  een beroemde auteur over Victoriaanse tuinen, had geen goed woord over voor het gewas. Zijn gedachte was dat het vulgair was en dat het toepassen ervan in tuinen toch wel ‘extra aandacht nodig had om niet het gevoel van een goede smaak te verliezen’. En zo is het wel een beetje met Kniphofia. Het gewas leeft met ups en downs. Er zijn tijden van mateloze populariteit en daarna ebt dat weer een poosje weg. Gelukkig blijft er bij veredelaars interesse. Kniphofia laat zich gemakkelijk kruisen. Botanici zijn er daarom van overtuigd dat bepaalde soorten feitelijk natuurlijke soortkruisingen zijn en dat het geslacht daarom opnieuw beoordeeld moet gaan worden.

Het ras ‘Happy Halloween’ is geselecteerd op zijn late bloei. Als alle rassen al hebben gebloeid of staan te bloeien, komt dit ras pas met zijn knoppen. Een zeer goede aanvullen op het sortiment om de bloei naar november te rekken. Het is een sterke snijbloem die goed te combineren is in boeketten en arrangementen.

 

Paspoort

Naam: Kniphofia ‘Happy Halloween’ Magical Halloween

Kenmerken: snijtak zonder blad met eindstandige tros; bloeiwijzelengte tot 15 cm; bloeiwijzedoorsnede tot 10 cm; bloemdoorsnede 1 cm, lengte tot 4 cm; bloemkleur geel met oranje zweem

Herkomst: Afrika

Houdbaarheid: tot twee weken

Verkrijgbaarheid: najaar tot in november, afhankelijk van het weer

VBN-nummer: 119289

Veiling: Royal FloraHolland Vestigingen

Verzorging: geen bijzondere eisen

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties