Het voortbestaan van nulurencontracten en payrolling staat op de tocht, de huisvesting van arbeidsmigranten moet op de schop, en er is een nieuwe cao Open Teelten. Als Manager Salaris & Advies bij Sigma Personeelsdiensten krijgt Hans Schouw alle denkbare vragen van ondernemers over personeelskosten, rechten, plichten en cao’s op zijn bureau. Onder zijn klanten bevinden zich diverse boomkwekers.
„Als de recente plannen om payrolling en nulurencontracten aan banden te leggen doorgaan, betekent dat voor boomkwekers dat ze enkel nog personeel in dienst kunnen nemen met een vaste aanstelling. Of dat dan een fulltime of parttime dienstverband is, en hoe lang het contract loopt, alleen daarmee kun je dan je verplichtingen als werkgever nog wat kaderen. Maar dat betekent dat je vooraf moet weten hoeveel uren arbeid je beschikbaar hebt voor die werknemer.”
Hebben boomkwekers voldoende zicht op hun personeelskosten?
„Zeker niet allemaal, en het is ook lastig om te bepalen wat je onder deze kosten meeneemt. Natuurlijk het nettoloon, afdracht loonheffingen en ziekteverzuimverzekering. Maar met de berekening van secundaire personeelskosten als gereedschap en vervoer is de sector vaak niet zo bezig. Wat ik vaak zie gebeuren, is dat de kostprijs gekoppeld wordt aan de verloonde uren. Maar dat is wezenlijk anders dan de daadwerkelijk gewerkte uren, want bij verloonde uren zitten ook vakantie en feestdagen in.”
Hoe kunnen kwekers volgens Hans Schouw meer inzicht in hun personeelskosten krijgen? Wat voor problemen kan de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) nog geven? En wat denkt Schouw van de inzet van arbeidsmigranten, of de nieuwe cao Open Teelten? Lees het artikel in ons digitale magazine via mijnboomkwekerij.nl of in De Boomkwekerij 14.
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.