Warmte Samenwerking Oostland van start

    Op dinsdag 17 april zijn gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp en LTO Glaskracht Nederland het initiatief Warmte Samenwerking Oostland (WSO) gestart. Doel van de samenwerking is een uitvoerbaar plan voor een gebiedsdekkend warmte- en CO2-net te ontwikkelen.

    Via het warmte- en CO2-net kan zowel warmte van lokale bronnen (bijvoorbeeld geothermie en biomassa) als restwarmte vanuit de Rotterdamse haven worden geleverd aan woonwijken en glastuinbouwbedrijven. Een belangrijke aanleiding is de oproep van minister Wiebes om het gebruik van Groninger gas te reduceren. Een warmtenet is daarnaast gewenst om de CO2-emissie in de regio terug te brengen en bovendien een noodzakelijke voorwaarde voor de glastuinbouw om klimaatneutraal te kunnen produceren.

    De planontwikkeling moet in 2018 en 2019 plaatsvinden. Dan zal er tevens duidelijk worden of het haalbaar is. De initiatiefnemers riepen omliggende gemeenten en marktpartijen, zoals netbeheerders en warmte-exploitanten, op om deel te nemen in dit traject. „De plannen worden toegejuicht en ondersteund door de Provincie Zuid-Holland”, zo meldde gedeputeerde Han Weber bij de start van de samenwerking, die plaatsvond bij Plantenkwekerij Leo Ammerlaan in Bleiswijk. „Op deze plek is al in het ’klein’ te aanschouwen wat de warmtesamenwerking in het groot beoogt, namelijk het koppelen van lokale bronnen aan een warmtenet.”

    Op de foto (v.l.n.r.): Nico van Ruiten, Leo Ammerlaan, Han Weber, Jeroen Heuvelink en Bob van der Deijl
    Op de foto (v.l.n.r.): Nico van Ruiten, Leo Ammerlaan, Han Weber, Jeroen Heuvelink en Bob van der Deijl
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties