Kersvers

Circa twintig jaar geleden, toen er nog onderscheid werd gemaakt tussen grootbloemige en kleinbloemige Alstroemeria, kwamen er ook afwijkende types op de markt. Deze bloemen werden toen geïntroduceerd als Alstresia, een naam die nog steeds diep zit ingenesteld in de handel.

De naam lijkt op een nothogenus: een kunstmatig nieuw geslacht die zou zijn ontstaan uit een kruising tussen de geslachten Alstroemeria en Freesia. Niets is minder waar. Wel is het zo dat door het ontbreken of door misvorming van de geslachtelijke voortplantingsorganen de vegetatieve groei iets doorslaat in het bloemscherm en er op Freesia lijkende bloemscheuten ontstaan.

Rond 2016 is de ontwikkeling van dit type in een stroomversnelling gekomen. Om dit nieuwe type onderscheidend te maken van het standaardtype moest een naam worden bedacht. Het begrip ‘tros’ is botanisch onjuist en ook Alstresia als wetenschappelijk verwarrende aanduiding was onacceptabel. Nederlandse Alstroemeriaveredelaars kwamen vervolgens met een internationaal goed klinkende aanduiding: Florinca. Net als Santini in de chrysant een fantasiewoord, maar wel een met veel herkenningskracht.

Stevige takken

De Florinca staat bekend om zijn stevige takken, zeer goede houdbaarheid en bloeikracht. In twee tot vier weken gaan alle aanwezige bloemknoppen open. Cherry is dit voorjaar aangeplant en komt nu op de markt. De bloemen zijn groot en de secundaire bloeitakjes vrij lang. De bloemen behouden hun Alstoemeria-specifieke trompetvorm. De snijtakken zijn goed in een boeket te combineren, maar een soloboeket is ook aan te bevelen. Geef de bloemen vooral de ruimte. Ook is er een markt voor bruidswerk en corsages door te werken met alleen de secundaire bloeitakjes.

De volksnaam voor Alstroemeria is incalelie. De naam verwijst naar het herkomstgebied: de koele bergstreken in het Andesgebergte alwaar de Inca’s een groot koninkrijk hadden. De wetenschappelijke naam Alstroemeria is bedacht door Linnaeus en is een vernoeming naar de Zweedse baron Jonas Alströmer, industrieel pionier in de 17e eeuw.

Bloemenpaspoort

Naam: Alstroemeria ‘Koncherry’ CHERRY

Kenmerken: snijtak met blad en eindstandige, doorgerekt bijscherm; blad langwerpig aan basis getordeerd; bloeiwijze doorsnede 20-25 centimeter; bloemdiameter tot 5 centimeter; bloemlengte tot 6,5 centimeter; bloemkleur paarsrood met wit honingmerk

Herkomst: Zuid-Amerika

Houdbaarheid: drie weken

Verkrijgbaarheid: vanaf week 23 en dan jaarrond

VBN-nummer: 123442

Veiling: FloraHolland vestigingen, Decorum

Verzorging: stelen schuin afsnijden; geen blad in het vaaswater; snijbloemenvoedsel laat zelfs de kleinste knoppen open komen

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
GreenConnection
GreenConnection
5 jaren geleden

Waar ik al jaren probeer achter te komen, maar nog nooit een antwoord op kreeg, is de vraag, wat de natuurlijke functie is van het getordeerde blad.
Waarom maakt de bladsteel een slag?
Wie kan me de functie verklaren?

GreenConnection
GreenConnection
5 jaren geleden
Antwoord aan  Cornéline Lanooy

Mvr. Lanooy: hartelijk dank voor de link en de verklaring!