Circa twintig jaar geleden, toen er nog onderscheid werd gemaakt tussen grootbloemige en kleinbloemige Alstroemeria, kwamen er ook afwijkende types op de markt. Deze bloemen werden toen geïntroduceerd als Alstresia, een naam die nog steeds diep zit ingenesteld in de handel.
De naam lijkt op een nothogenus: een kunstmatig nieuw geslacht die zou zijn ontstaan uit een kruising tussen de geslachten Alstroemeria en Freesia. Niets is minder waar. Wel is het zo dat door het ontbreken of door misvorming van de geslachtelijke voortplantingsorganen de vegetatieve groei iets doorslaat in het bloemscherm en er op Freesia lijkende bloemscheuten ontstaan.
Rond 2016 is de ontwikkeling van dit type in een stroomversnelling gekomen. Om dit nieuwe type onderscheidend te maken van het standaardtype moest een naam worden bedacht. Het begrip ‘tros’ is botanisch onjuist en ook Alstresia als wetenschappelijk verwarrende aanduiding was onacceptabel. Nederlandse Alstroemeriaveredelaars kwamen vervolgens met een internationaal goed klinkende aanduiding: Florinca. Net als Santini in de chrysant een fantasiewoord, maar wel een met veel herkenningskracht.
Stevige takken
De Florinca staat bekend om zijn stevige takken, zeer goede houdbaarheid en bloeikracht. In twee tot vier weken gaan alle aanwezige bloemknoppen open. Cherry is dit voorjaar aangeplant en komt nu op de markt. De bloemen zijn groot en de secundaire bloeitakjes vrij lang. De bloemen behouden hun Alstoemeria-specifieke trompetvorm. De snijtakken zijn goed in een boeket te combineren, maar een soloboeket is ook aan te bevelen. Geef de bloemen vooral de ruimte. Ook is er een markt voor bruidswerk en corsages door te werken met alleen de secundaire bloeitakjes.
De volksnaam voor Alstroemeria is incalelie. De naam verwijst naar het herkomstgebied: de koele bergstreken in het Andesgebergte alwaar de Inca’s een groot koninkrijk hadden. De wetenschappelijke naam Alstroemeria is bedacht door Linnaeus en is een vernoeming naar de Zweedse baron Jonas Alströmer, industrieel pionier in de 17e eeuw.
Bloemenpaspoort
Naam: Alstroemeria ‘Koncherry’ CHERRY
Kenmerken: snijtak met blad en eindstandige, doorgerekt bijscherm; blad langwerpig aan basis getordeerd; bloeiwijze doorsnede 20-25 centimeter; bloemdiameter tot 5 centimeter; bloemlengte tot 6,5 centimeter; bloemkleur paarsrood met wit honingmerk
Herkomst: Zuid-Amerika
Houdbaarheid: drie weken
Verkrijgbaarheid: vanaf week 23 en dan jaarrond
VBN-nummer: 123442
Veiling: FloraHolland vestigingen, Decorum
Verzorging: stelen schuin afsnijden; geen blad in het vaaswater; snijbloemenvoedsel laat zelfs de kleinste knoppen open komen
Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
- Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
- Toegang tot online besloten artikelen en data
- Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
Waar ik al jaren probeer achter te komen, maar nog nooit een antwoord op kreeg, is de vraag, wat de natuurlijke functie is van het getordeerde blad.
Waarom maakt de bladsteel een slag?
Wie kan me de functie verklaren?
We hebben het even nagevraagd bij Leo Miedema van Floricode:
‘De nieuwe cellen in de steel worden in spiraalvorm aangemaakt. Dit zie je soms ook terug aan de steel. Dit gedraai heeft schijnbaar invloed op de auxine huishouding in de gevormde bladeren of de bladsteelcellen doen ook een rondje. Over het torderen verscheen ooit een wetenschappelijk artikel
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3415700/‘
Mvr. Lanooy: hartelijk dank voor de link en de verklaring!