Zonder PAR-sensor en gewasregistratie kun je gerbera niet doelgericht veredelen richting 2030. Deze prikkelende uitspraak kon week 47 opgetekend worden op een bijeenkomst van FloriConsult Group. Ook de teelt ontkomt niet aan sensoren, automatisering en digitalisering. En robots krijgen een rol, wellicht zelfs bij het oogsten, zo bleek uit de presentaties.
Bijna alle Nederlandse gerberatelers waren aanwezig op de klantendag van de FloriConsult Group. Ook veredelaars en toeleveranciers waren present vrijdag 23 november in het World Horti Center in Naaldwijk om te luisteren naar presentaties rond het thema ’Hoe telen we Gerbera’s in 2030 ?’
Marco de Groot, die samen met Eugenie Dings en Martin van der Mei het adviesbedrijf FloriConsult vormt, wond er in zijn betoog geen doekjes om. Bij de top 5 mini’s, veruit de grootste groep bij gerbera, staat de sortimentvernieuwing stil. De mini’s reageren ook minder sterk dan grootbloemige gerbera op licht (in groei per μmol) en de productie per m2 steeg minder sterk bij de kleinbloemigen. Algemeen geldt dat de arbeidskosten bij gerbera snel stijgen. De komst van de semi-automatische buisrail kar met vazen (in plaats van emmers) en de tweede generatie machines voor het verwerken van de bloemen brachten soelaas, de prestaties bij oogst en verwerking verbeterden, maar de grenzen zijn redelijk bereikt. Richting 2030 moet er structureel iets veranderen in het sortiment, teelt en verwerking van gerbera. Die mogelijkheden zijn er, zo bleek.