Johan Weisz, (bloemen)held

De BFF van mijn dochter ligt in Assen in het ziekenhuis. Daarom gaan mijn dochters en ik naar Drenthe, met de trein op advies van manlief: ‘Kun jij ook eens ontspannen een boek lezen.’ Een hele onderneming vanuit De Kwakel. Mijn meiden hebben een puzzelboek en laptop mee en ik de memoires van gepensioneerd topbloemist Johan Weisz: Zoni, De vergeten Holocaust.
Johan Weisz (1937) was mijn grote voorbeeld en inspirator, de arrangeur die de wereld veroverde en heel lang dé lievelingsarrangeur van het Koningshuis. Maar bovenal was hij een heel sympathieke Amsterdamse bloemist, en een Sinto. De Sinti en de Roma, rondtrekkende ‘zigeuners’, werden onder Hitler massaal vermoord in de kampen, net als Joden en homo’s. Johan overleefde, maar zijn familie niet. Hij schreef er dit indrukwekkende boek over.
De emotie komt wanneer we station Zwolle inrijden en er wordt omgeroepen dat reizigers richting Assen hier moeten overstappen. Op dat moment lees ik de volgende woorden: Het perron in Assen is verlaten. Het wachten is op de trein uit Westerbork. En:
Op dat perron verloor ik alles wat me dierbaar was
Alles, ook m’n zusjes blauwe jas
Ik heb gebeden, geschreeuwd, ik wil bij jullie zijn
Samen, samen sterven, voelen dezelfde pijn.
Kippenvel, brok in mijn keel, maar we moeten uitstappen. In 2011 hield Johan een toespraak voor de Bondsdag in Berlijn. In hetzelfde jaar sprak hij op 4 mei tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam: de man die alles verloor en opnieuw begon met niets. Hij liet zien dat wanneer je talent hebt en bevlogenheid toont, je alles kunt worden wat je maar wilt. Iedere florale student moet dit boek lezen. Een heftig document, maar ook een liefdevol verhaal van de bloemist die het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima aankleedde.
Ik heb heel wat zakelijke beoordelingen in mijn leven gehad, maar het meest trots ben ik op de 10 van Johan Weisz voor een stand die wij arrangeerden in de RAI in 2004. Hij zei: ‘Jullie hebben verdiend gewonnen, ik kon geen foutje vinden in deze prachtige stand!’ Een compliment van de meester; meester in het verbinden van mensen en het binden van bloemen.

Inge Quint is bloemstyliste – arrangeur, iqflowerart.nl

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties