Elegante bloemen met drie hangende en drie staande bloembladeren maken Iris tot een van de meest opvallende voorjaarsbloemen.. Kwekers behandelen de bloemen voor, waardoor de houdbaarheid sterk is verbeterd. Hierdoor gaan de bloemen altijd open en hebben ze een uitstekend vaasleven, aldus Bloemenburea Holland, die de bloem in maart centraal zet in de Bloemenagenda.
Iris behoort tot de lissenfamilie en komt in het wild in ongeveer 3.000 soorten voor, vooral in de noordelijke gematigde klimaatzones. De bloemen groeien uit bollen die zich kunnen handhaven in zowel droge, koude als vochtige gebieden. De bloem is vermoedelijk ontstaan in Centraal-Azië; de sierteelt-irissen vinden hun oorsprong in bollen die zich in Spanje, Portugal en Noord-Afrika hebben ontwikkeld.
De meest voorkomende bloem is de ‘Dutch Iris Groep’ de zogenoemde Hollandse Iris. Slank en sierlijk van stengel en bloem, verkrijgbaar in veel blauwtinten. Er zijn ook gele, witte of zelfs tweekleurige irissen. De Duitse Iris uit de ‘Germanica Groep’ komt voor in een groter kleurenscala, heeft grovere bloemen en draagt op de onderste kelkbladeren draden die verwijzen naar een baard. Ze worden daarom ook wel baardirissen genoemd.
Waar op letten bij de inkoop
- Check lengte, gewicht en rijpheid van de bloemen en controleer op lege knoppen.
- Wees alert op Botrytis (stippen of pokken).
- Slappe, verdroogde of verschrompelde bloemstelen wijzen op te lange bewaring en oude bloemen.
Verzorgingstips voor bloemisten
- Snijd van de stelen 3 tot 5 centimeters af met een scherpe snoeischaar of een scherp mes. Plaats de bloemen in schone emmers of vazen met schoon water.
- Voeg een houdbaarheidsmiddel speciaal voor bolbloemen toe. Deze voeding zorgt ervoor dat de bloemen mooi open komen en goed houdbaar zijn.
- De bloemen mogen niet te vochtig worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie. Dit zal Botrytis in de hand werken, wat de sierwaarde snel vermindert.
- De bloem kan in de koelcel worden bewaard bij 2°C, bij voorkeur rechtopstaand om kromgroeien te voorkomen. Hoe korter de bewaartijd, hoe beter de bloem zich op de vaas zal houden.
Bron en foto’s: Bloemenbureau Holland