‘Interesse van politici voor agrarische sector neemt toe’

    ‘Made in Holland’ is een merk waar ons land trots op is. De belangstelling voor Nederlandse agrarische producten op de consumentenbeurs de ‘Grüne Woche’ in Berlijn was wederom overweldigend. Een Duitse vrouw van middelbare leeftijd grapte “Nederland brengt dan misschien wel de beste agrarische producten, maar ze komen hier wel met Duitse auto’s”.

    Wat de autosector voor de Duitsers is, is de agrarische sector voor de Nederlanders. De sector is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. De producten zijn van hoogstaand niveau en de exportwaarde is zeer groot. U weet dit, ik weet dit, de vrouw die ik in Berlijn sprak weet dit, maar weten de politici in Den Haag dit ook?

    Het is mijn taak als belangenbehartiger om namens de bloemenveilingen de belangen van de sierteeltsector voor het voetlicht te brengen bij politiek en overheid. Ik ben daarom afgereisd naar de Grüne Woche in Berlijn en met mij een grote afvaardiging van linkse en rechtse Tweede Kamerleden en natuurlijk Minister Schouten met haar ambtenaren.

    Naast het onderhouden van bestaande contacten is het ook mijn taak om te kijken waar nieuwe kansen liggen voor onze sector. Een opvallende ontwikkeling is de toenemende politieke interesse voor de agrarische sector. Normaliter zijn enkel de Kamerleden van grotere politieke partijen aanwezig op de Grüne Woche, maar dit jaar was ook Forum voor Democratie (FvD) fractievoorzitter Thierry Baudet naar Berlijn afgereisd om de land- en tuinbouwbeurs te bezoeken.

    De FvD-voorman was helder in zijn Twitterbericht “Ik neem heel veel kennis mee terug naar Nederland om vanuit de Tweede Kamer het boerenbedrijf te helpen”. De partij wil agrarische kiezers naar zich toetrekken en als belangenbehartiger namens de sierteeltsector volg ik deze ontwikkeling natuurlijk op de voet.

    Ook namens SP en GroenLinks waren Kamerleden voor het eerst op de beurs. Voor mij als belangenbehartiger een mooie kans om brede coalities te smeden op onderwerpen die voor de sierteeltsector van groot belang zijn.

    Gaan deze ‘nieuwe’ Kamerleden ervoor zorgen dat de btw op sierteeltproducten niet verder zal stijgen? Zijn zij bereid zich in te zetten voor het behoud van toegang voor sierteeltvervoerders tot Schiphol? En vergeet vooral de Brexit niet. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat deze Kamerleden de sierteeltbelangen goed in het oog houden. Ik houd u op de hoogte van de Haagse ontwikkelingen die voor de sierteeltsector van belang zijn.

    Jules Verstraten
    Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties