Het beste medicijn

In Griekenland en Italië, zijn oorspronkelijk habitat, is Trachelium al eeuwenlang bekend als middel tegen keelklachten. De Nederlandse naam is dan ook halskruid. De noviteit ‘Briba Green’ is bijzonder omdat ze groen blijft.

Trachelium caeruleum staat bekend om zijn witte tot diepblauwe bloemschermen en is een fantastische boeketvuller. Een paar bloemen geeft een boeket al een groots aanblik. Het ras ‘Briba’, dat in april op de markt komt, daarentegen blijft groen, omdat de bloemblaadjes ontbreken. In 2006 kwam de eerste groenblijvende Jade op de markt. Het bloemscherm was echter pluimvormig. Briba Green heeft de gewaardeerde schermvorm en is daarmee in het sortiment een gelijkwaardige boeketvuller, maar dan met een frisse groene kleur.

Sinds de begin jaren tachtig van de vorige eeuw is Trachelium als zomerbloem ontwikkeld en hij stond eind jaren negentig op de twintigste plek van de snijbloemenaanvoer op de veilingen. Trachelium komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Genaturaliseerd komt de soort ook voor in Nieuw-Zeeland en op de Azoren. Het geslacht behoort tot de Campanulaceae, de klokjesfamilie. Het geslacht telt circa zeven soorten. Voor de snijbloementeelt gebruiken we hoofdzakelijk Trachelium caeruleum.

 

Keelklachten

Joseph Pitton de Tournefort, Frans botanicus die leefde tussen 1656 en 1708, omschrijft de schermbloemige Trachelium als Trachelima azureum umbelliferum en plaatste deze in de groep ‘Trachelium foliis ovatis ferratis caule umbella-terminata’ ofwel de Trachelium met metaalglanzend ovaal blad en eindstandig bloeischerm. Linnaeus beschreef de plant als Trachelium caeruleum in 1753 in Species Plantarum 1. Hij plaatste in een onderfamilie Campanulae de drie geslachten Campanula, Phyteuma en Trachelium.

In Griekenland, Italië werd de plant al eeuwen in tuinen gehouden. Waarschijnlijk niet alleen voor de sier, maar als middel tegen keelklachten. Vandaar ook de wetenschappelijke naam. Trachelium komt van het Griekse trachélos dat hals betekent. De Nederlandse naam is halskruid. Van de wortels kan een aftreksel worden gemaakt waarmee je kunt gorgelen. Dat zou werken tegen keelinfecties.

Plantenpaspoort

Naam: Trachelium caeruleum ‘Briba’ BRIBA GREEN

Kenmerken: snijtak met eindstandig scherm; blad verspreid; bladgrootte tot 5 x 15 cm; bloeiwijze doorsnede tot 10 cm; bloemen niet aanwezig, alleen kelkblaadjes; bloemdoorsnede 5 tot 5,5 cm; bloemkleur groen

Herkomst: Portugal, Middellandse Zeegebied

Houdbaarheid: tot drie weken

Verkrijgbaarheid: vanaf april

VBN-nummer: 118744

Veiling: vestigingen Royal FloraHolland

Verzorging: sterke snijbloem die niet veel meer vraagt dan schoon water en vers aangesneden bloeisteel; geen blad in het water en wat snijbloemenvoedsel

Bron: Leo Miedema, Floricode.com | Foto: Gerdien de Nooy

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database