Helianthus staat op de Bloemenagenda

Helianthus – de zonnebloem – staat van week 30 tot en met 32 centraal in de Bloemenagenda. De bloem staat symbool voor de vrolijke zonnige zomertijd.

De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Indianen aten daar de pitten uit de bloem, samen met bonen, maïs en pompoenen. De officiële naam is een samenvoeging van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem).

Iedereen kent de gele zonnebloem, maar de zomerkoningin is ook verkrijgbaar in oranje, bruin, crème en donkerrood. Ook in de vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. Bij de meeste zonnebloemen staat het bloemhoofd enigszins gebogen. Bij de komende generatie staat het bloemhoofd rechtop, wat de toepassing ervan zal vergemakkelijken.

Symboliek
De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt de nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien.

Bron en foto’s: Mooiwatbloemendoen.nl