Het Norminstituut Bomen maakte voor beleidsmedewerkers bomen de Handreiking Omgevingswet en Bomen. Ze kunnen zich hiermee voorbereiden op de introductie van de nieuwe Omgevingswet die gepland staat voor 1 juli 2022. In veel gemeenten zal dat gepaard gaan met het maken van nieuw beleid voor de lange termijn. Een uitgelezen kans om bomen hierin een prominente plaats te geven.
De Omgevingswet vervangt 26 huidige wetten en nog veel meer regels die met ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water te maken hebben. Straks hoeft er nog maar één vergunning te worden aangevraagd bij het Omgevingsloket. Dat betekent dat verschillende disciplines binnen een gemeente veel meer moeten gaan samenwerken. Melanie Brunings van het Norminstitiuut Bomen: „En omdat bomen aan veel vakgebieden raken, zullen boombeleid en -beheer daarin een belangrijke rol gaan spelen.”
Omgevingsvisie
Onder de nieuwe wet gaat de totale structuur waarin de overheid de ruimte ordent op de schop. De bindende bestemmingsplannen verdwijnen en in plaats daarvan komen kaders en regels waaraan plannen moeten voldoen. Dat moet leiden tot meer flexibiliteit en ruimte voor initiatieven. Ook moeten bewoners nadrukkelijk een stem krijgen in de vorming van visie en plannen.
Een belangrijke rol in de nieuwe structuur is weggelegd voor de omgevingsvisie. Gemeenten maken zo’n document waarin het beleid voor de lange termijn staat. Daarvoor wordt vaak een horizon van 2050 genomen. Ze moeten hun omgevingsvisie uiterlijk in 2024 klaar hebben. Ook Rijk en provincies hebben een eigen omgevingsvisie gemaakt. De globale omgevingsvisie wordt vervolgens concreet gemaakt in omgevingsprogramma’s en omgevingsplannen.
Artikel
Lees in Tuin en Landschap 11 hoe de Handreiking Omgevingswet en Bomen in elkaar steekt en welke onderwerpen er zoal aan bod komen. Heb je een digitaal abonnement? Klik dan hier om het meteen te lezen.
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.