Handel kan zich niet per definitie beroepen op overmacht

    Door de coronacrisis bellen handelspartijen veel orders af. Royal FloraHolland waarschuwde begin april op haar website dat kopers en telers niet in een loopgravenoorlog moeten belanden. Heel vaak wordt dan gezegd dat de coronacrisis voldoende reden is om ‘overmacht’ aan te voeren. Maar is dat ook zo?

    Luitzen van der Sluis van advocatenkantoor DVDW staat veel telers bij die te maken hebben met annulering van orders door corona. „Telers kunnen door de crisis hun bloemen en planten helaas niet altijd kwijt. Door de coronacrisis wordt niet altijd een goede inschatting gemaakt van de (on-)mogelijkheden voor afname en eindafzet. Handelspartijen mogen het risico dat hun eindklant niet afneemt, niet zomaar afwenden op hun leveranciers. Tenzij daar specifieke afspraken over zijn gemaakt.”

    Foto Shutterstock

    Afnemen en betalen

    Als een Nederlandse handelaar bij een teler inkoopt, dan moet hij volgens advocaat Van der Sluis twee dingen doen. Afnemen en betalen. Tenzij anders is afgesproken, staat de teler volledig buiten de relatie met de eindafnemer van de handelaar. De overeenkomst blijft te allen tijde gelden tussen leverancier en afnemer.

    Als een afnemer een order wil annuleren, dan moet gekeken worden wat de partijen zijn overeengekomen in hun contract.

    Lees hier het volledige artikel in het digitale magazine van de Bloemisterij.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties