Ik verwelkom hem met: ‘Hectische tijden zeker?’ Hij is een van de energiespecialisten van Agro Energy en we hebben een afspraak om het nieuwe warmteprijssysteem door te spreken. Hij beaamt het. Ik knipoog en zeg vilein: ‘Met zulke gasprijzen vallen die hogere leveringskosten nog wel mee. Daar heb je geluk aan.’ Hij kan het hebben.
En hectisch is het. In de media kom je nu elke dag tuinders tegen die hun nood klagen over het komende stookseizoen. Met gasprijzen tot boven de euro is het telen van bloemen en groenten moeilijk rond te rekenen, mede omdat je niet weet wat straks de opbrengst is. Want wie gaat uiteindelijk de tol betalen? Is het de tuinder, of toch de consument?
Wat mij opvalt bij diverse collega’s is dat ze steeds zeggen dat bloemen en groente volgend jaar veel duurder worden in verband met die hoge energieprijzen. Het lijkt wel alsof ze daarmee de kijker of lezer alvast willen voorbereiden op wat ze straks te wachten staat. Ik heb daar een beetje moeite mee. Ik bedoel dit: Prima als je aangeeft dat jouw kostprijs flink gaat stijgen en dat het daarom lastig zal worden om rendabel te telen. Dat is een helder verhaal. Maar je zult moeten afwachten hoe de consument reageert. Misschien heeft hij of zij het er voor over. Prima. Misschien ook niet en dan zul je het ermee moeten doen. Maar ik ken maar weinig kwekers die hun hogere kostprijs kunnen doorberekenen. Vraag en aanbod, je weet wel. Dikke of dunne portemonnees.
Wat bij mij ook schuurt is dat er dan verhalen komen over WKK’s die zoveel kuub gas per uur verstoken om in de winter te kunnen belichten en verwarmen. Natuurlijk weet ik hoe het werkt. Maar denk je echt dat dit bij het grote publiek medelijden oproept? Veeleer verwacht ik vragen over waarom er in de tuinbouw zoveel gas wordt verstookt. Ik ken biologische collega’s die steil achterover slaan bij zulke hoeveelheden.
Kortom, houd het een beetje klein. ‘Grootverbruiker’ is niet iets om trots op te zijn. Bloemen telen in de winter. Gek zijn we.
Kees van Egmond,
Lees hier meer columns van Kees.