Zes van de tien grootste gemeenten in Nederland komt afspraken over inkoop van duurzame boomkwekerijproducten na. Geen enkele gemeente weet echter welk deel van de leveringen werkelijk duurzaam zijn.
Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door kennis- en adviesbureau CLM. Opdrachtgever Greenpeace Nederland publiceerde het rapport woensdag online, daags voordat gemeenten en het ministerie van Infrastructuur en Milieu het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ondertekenen.
Volgens het Klimaatakkoord van 2007 zouden gemeenten vanaf 2015 al 100% duurzaam moeten inkopen. De zes gemeenten die alle afspraken nakomen, zijn volgens het onderzoek: Amsterdam, Nijmegen, Eindhoven, Utrecht, Breda en Groningen.
De vier gemeenten die niet helemaal voldoen aan afgesproken minimumeisen bij de inkoop, zijn Almere, Rotterdam, Den Haag en Tilburg. Tilburg stelt helemaal geen eisen aan de inkoop, Den Haag en Rotterdam alleen aan ingekochte bloembollen.
Ook levensmiddelen in onderzoek
Het onderzoek is ook uitgevoerd naar het inkoopbeleid voor levensmiddelen. Totaal blijkt dat geen van de tien gemeenten voldoet aan alle afspraken. „Van overheden die het goede voorbeeld horen te geven, mag je meer verwachten”, aldus Michiel van Geelen van Greenpeace.
’Kwekers zijn de dupe’
Volgens Van Geelen zijn groene voorlopers in de sierteelt en voedingstuinbouw de dupe. Een groeiende groep ondernemers is immers overgeschakeld naar duurzamere productiemethoden, vanwege de verwachte vraag van gemeenten. In de boomkwekerij is daardoor het areaal onder Milieukeur en het biologische areaal gestegen van 200 ha in 2007 naar 1.450 ha in 2014.