Dertig jaar geleden werd de kwekerij van mijn schoonvader onteigend; nieuwbouwgebied De Aker in Amsterdam-West was een feit. Jan zette de kwekerij voort in De Kwakel. De bouw begon, dinsdag was mijn vrije dag en als ik iets eetbaars wilde halen waren de bakker, slager en minisupermarkt vanaf 12.30 uur dicht. Dit stadse kind was dat niet gewend, we sponsorden de plaatselijke snackbar. Belachelijk vond ik het. In de jaren negentig was iedere slager, bakker en bloemenwinkel van 8 tot 18 uur open. Er was een koopavond waarop alle winkels open waren: in dorpen op vrijdag- en in de stad op donderdagavond.
Veel ondernemers zoeken nu naar de juiste ondernemersvorm. Hoe kun je het binnen je eigen concept verdienen? Toonaangevende bloemenwinkels in Amsterdam kiezen ervoor om op de eerste dagen van de week projectmatig te werken en pas op woensdag de winkel open te stellen. Ik sloot al eerder mijn winkel om vanuit mijn atelier projectmatig te werken. Deze coronatijd heeft veel extra particuliere klanten opgeleverd en wij hebben vaker mensen over de vloer om een bestelling op te halen. Zij weten de weg naar de koelcel te vinden wanneer wij op locatie aan het werk zijn, maar het voelt als oud-winkelmeisje raar om dat boeket niet te overhandigen. Stukje service! Inmiddels ben ik gewend aan de Kwakelse dinsdagmiddagsluiting. Soms vergis ik me nog, maar onze buurtsuper blijft tegenwoordig wel open. Afgelopen weken was ik op vakantie in het Friese Makkum; voetjes in het gras, bijkomen! Ik kom daar regelmatig en een bezoekje aan mijn oud HBBS-collega Ilona Oostenveld hoort erbij. Ik was benieuwd naar haar ‘nieuwe’ prachtige oude pand. Twee keer reed ik op het racefietsje naar Martin Groen in Workum. Bij beide winkels hing een mooi bordje GESLOTEN. Groen Bloemsierkunst is op zondag en maandag dicht en dagelijks van 12.30 tot 13.30 nemen ze ouderwets lunchpauze. Ilona is de eerste dagen van de week dicht in verband met projecten. Een gezellige borrelavond volgde met de drie ‘I’s’: arrangeur Iris van Werkhoven schoof ook aan. Ik zei dat een uurtje dicht binnen de randstad niet zomaar wordt gepikt, maar dat ik heel blij word van de Friese onthaasting. Bewuste keuzes maken: doen! Het is een uitdaging om je klanten te laten wennen, maar de afgelopen maanden laten ons inzien dat we blij worden van onthaasten. Back to basic!