Gerbera staat in april op Bloemenagenda

‘Speelse, vrolijke kleuren en vormen, het hele jaar verkrijgbaar en geurloos: Gerbera past bij iedere persoonlijkheid’, vindt Bloemenbureau Holland. Daarom zet de promotieorganisatie deze bloem in april centraal op de Bloemenagenda.

Ook de symboliek van de bloem is volgens Mooitwatbloemendoen.nl te herleiden naar vrolijkheid. De Kelten geloofden dat een Gerbera de last van het dagelijks bestaan zou verminderen; in deze moeilijke tijd een zeer toepasselijke symboliek.

Gerbera’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. De bloem behoort tot het plantengeslacht Asteraceae en er bestaan zo’n dertig soorten in het wild. De Duitse arts Traugot Gerber, die expedities ondernam om verschillende soorten medicinale kruiden en planten te vinden, spotte de bloem. Hij doopte de bloem vervolgens tot Gerbera, naar zijn eigen achternaam.

Keuze assortiment

De gerbera lijkt op het eerste gezicht misschien een simpele bloem, maar schijn bedriegt. De buitenste lintvormige bloemetjes bepalen de vorm van de gehele bloem en ook het hart van de gerbera bestaat uit kleine bloemetjes. Er bestaan inmiddels meer dan zeshonderd soorten

Tips voor de inkoop

  • Let op de lengte van de steel, diameter van de bloem en de kleur van de bloemblaadjes.
  • Check op aanwezigheid van ziekten en plagen. Spikkels op de bloemblaadjes of stengels en smeul in het hart van de bloem duiden op Botrytis.
  • Het hart bepaalt de versheid van de bloem. Is het hart ‘wollig’ met meer dan drie-vier kransen meeldraden, dan staat deze bloem al enkele dagen in het water.

Verzorgingstips voor professionals

  • De houdbaarheid van de gerbera is goed: bloemen van goede kwaliteit kunnen twee tot drie weken staan. IJzerdraadjes hebben ze dan niet nodig.
  • Gebruik een schone vaas en schoon water met houdbaarheidsmiddel.
  • Snijd een klein stukje van de stelen af zodat ze water goed kunnen opnemen. Gerbera’s groeien net als tulpen verder in de vaas. Houd hier rekening mee in een gemengd boeket.
  • Grote temperatuurschommelingen, een vochtige omgeving en direct zonlicht zorgen voor een kortere houdbaarheid.
  • Zet gerbera’s niet in de buurt van fruit.
  • Het water regelmatig verversen is beter dan in een keer heel veel water in de vaas te gieten.

Bron en foto’s: Mooiwatbloemendoen.nl

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties