Er is ruimte voor zowel grote als kleine veredelingsbedrijven

    Ondanks de consolidatiegolven in de afgelopen decennia blijven kleine sierteeltveredelaars belangrijk. Dit concluderen onderzoekers van de Rotterdam School of Management na hun analyse van het Nederlandse ecosysteem voor sierteeltveredeling

    Onderzoekers van de Rotterdam School of Management stellen na een uitgebreide analyse, dat het ecosysteem van de Nederlandse sierteeltveredeling met een divers en vernieuwend assortiment wereldleider wil blijven. Daarbij is plaats voor zowel grote als kleine veredelingsbedrijven. Het veredelingswerk in kleine gewassen zorgt namelijk voor een divers assortiment. Bovendien heeft men gekozen voor een kwekersrechtsysteem dat toegankelijk is voor zowel grote als kleine bedrijven, zodat investeringen in veredelingsonderzoek terugverdiend kunnen worden via licentieverkoop. Het is daarnaast belangrijk om te streven naar een zo’n eerlijk mogelijke waardeverdeling in het ecosysteem. Daarom is er jurisprudentie opgebouwd die de macht van grote veredelingsbedrijven beperkt zodat zij niet eenzijdig de licentieprijzen en voorwaarden kunnen aanpassen.

    Historisch onderzoek

    De afgelopen 75 jaar heeft de Nederlandse sierteeltveredeling zich ontwikkeld tot een globaal leidend ecosysteem. Een historisch onderzoek uitgevoerd aan de Rotterdam School of Management laat de factoren zien die bijdroegen aan de ontwikkeling van een succesvol, divers, en vernieuwend assortiment van bloemenrassen. Met ruimte voor grote en kleine veredelingsbedrijven, die samen eventuele fricties oplossen en streven naar een zo eerlijk mogelijke waardeverdeling.

    Ecosysteem

    Een ecosysteem is een organisatiestructuur waarin deelnemers vrijwillig bijdragen aan een gezamenlijke waardepropositie. In Nederland werken veredelingsbedrijven, brancheverenigingen, investeerders, universiteiten, en overheidsinstanties gezamenlijk aan een divers en vernieuwend assortiment.

    Benieuwd naar de vijf fasen die de sierteeltveredeling doormaakte? De drie conclusies die de onderzoekers trekken na hun analyse? Lees het artikel deze week in het Vakblad. Online is het te vinden via deze link.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties