Energietarieven klimmen verder omhoog

    De bouw van de omstreden pijpleiding ’Nord Stream II’ zou volgens de berichten van afgelopen vrijdag afgerond zijn. De mogelijkheid bestaat dat voor het einde van dit jaar er aardgas door de pijpleiding kan stromen. Het testen van de pijpleiding is begonnen en als dit klaar is kan de Europese regelgever de pijpleiding voorzien van de juiste certificatie. Het blijft de vraag of dit nog op tijd zal zijn voordat de winter aanbreekt.

    Europa bereidt zich voor op de winter met gasvoorraden onder het normale niveau. De aanvoer van vloeibaar aardgas (LNG) blijft achter als gevolg van de stevige concurrentie uit Azië. De prijzen voor een kuub aardgas zijn door deze situatie naar recordhoogtes gestegen. Vooral leveringen in de komende maanden zijn ongekend duur. Daarbij is er nauwelijks een prijsverschil tussen levering dag vooruit of levering in de komende maanden. Dat maakt nu gas kopen en opslaan ten behoeve van levering in de winter weinig aantrekkelijk.

    Zware tijden voor elektramarkt
    Het zijn zware tijden voor de elektramarkt, waarin record na record wordt gebroken als gevolg van zeer hoge onderliggende kostencomponenten zoals gas, kolen en CO2-emissieprijzen. De vraag hoe lang dit nog kan gaan aanhouden is moeilijk te beantwoorden. Wel lijkt het erop dat de gasprijs het sterkst kan gaan bepalen naar welk prijsniveau de elektrakoers zal gaan, omdat een daling van de gasprijs de vraag naar kolen kan laten dalen en ook de vraag naar CO2-emissierechten. Dan blijft de vraag over: per wanneer gaat de gasprijs dalen? De gasprijs kan dalen als de Europese Unie de regelgeving voor de levering van gas via de Nord-Stream 2 gaat aanpassen. De regels voor deze aansluiting zijn tijdens de afgelopen vijf jaar tijdens de aanleg door de EU veranderd. De verandering van regelgeving is tegen het zere been van Rusland en dit land heeft hierdoor de toevoer naar Europa verlaagd.

    Oliemarkt rustig
    De oliemarkt heeft een rustige week achter de rug. Het nieuws dat China een deel van de voorraad op de eigen markt gaat brengen om eventuele prijsstijgingen in eigen hand te houden, deed de oliemarkt iets opleven. China is de op één na grootste olieconsument ter wereld en de grootste olie-importeur.

    De Amerikaanse olieproductie is door de orkaan Ida hard getroffen. Door de orkaan kromp de productie met 1,5 miljoen vaten per dag, aldus de Amerikaanse Energy Information Administration. Boorplatformen in de Golf van Mexico zijn stilgelegd vanwege Ida en nog steeds is de productie niet hersteld. Amerika heeft het wel te stellen met weersinvloeden; begin dit jaar werd het land ook al getroffen door streng winterweer en moesten booractiviteiten in de staat Texas worden gestaakt. 

    Deze update wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties