Greenport Aalsmeer heeft een factsheet gepresenteerd rondom de energiebehoefte van haar vijf grootste glastuinbouwconcentratiegebieden. Ook zijn per gebied de recepten voor verduurzaming uitgewerkt.
Vorig jaar heeft Greenport Aalsmeer met ondersteuning van haar zes Greenport-gemeenten een gebiedsinventarisatie energie opgesteld voor de glastuinbouwgebieden in het gebied. Daarmee voldoen de zes gemeenten aan de verplichting die voortkomt uit het Klimaatakkoord en het Tuinbouwakkoord. Het is namelijk verplicht om voor ieder glastuinbouwgebied een visie op te stellen over de weg naar klimaatneutraliteit.
Greenport Aalsmeer heeft 29 tuinbouwgebieden ondergebracht in vijf concentratieregio’s, die samen 95 procent van het totale teeltareaal van Greenport Aalsmeer omvatten. Het voornaamste deel van het energiegebruik zit in de gebieden De Kwakel-Kudelstaart en PrimA4a. Die twee gebieden zijn verantwoordelijk voor bijna zeventig procent van de energiebehoefte van de glastuinbouw in Greenport Aalsmeer.
De vijf concentratiegebieden hebben bij elkaar een gezamenlijk glasoppervlak van 534 hectare. De totale energiebehoefte is 186.550.000m3 aardgas equivalent (aeg), gelijk aan 1.640 gigawattuur (GWh) of 5,9 petajoule (PJ.)
Die aantallen zijn gelijk aan het verbruik van ongeveer 138.000 woningen, uitgaande van een gemiddeld verbruik van circa 1.350m3 aardgas per jaar.
Verduurzaming
In de factsheet is er ook aandacht voor verduurzaming. Een combinatie van maatregelen op gebiedsniveau en bedrijfsniveau zijn gevraagd om verduurzaming te bewerkstelligen. Voorbeelden van verduurzaming op bedrijfsniveau zijn bijvoorbeeld warmtepompen of zonthermie. Elektrische heaters en boilers zijn tevens voorbeelden van verduurzaming op bedrijfsniveau.
Op gebiedsniveau kan gedacht worden aan windenergie, biomassa en geothermie. Zeker voor de grote gebieden als De Kwakel-Kudelstaart en PrimA4a is een combinatie van oplossingen nodig om tot een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem te komen.