Home Vakblad voor de Bloemisterij Energie Een fossielvrije kas, wat kost dat?

Een fossielvrije kas, wat kost dat?

0
Een fossielvrije kas, wat kost dat?

De ontwikkelingen in de maatschappij gaan steeds sneller. De elektrische auto is een goed voorbeeld. Op dit moment rijden er nog niet zo veel van, maar Duitse autobouwers beginnen hem al te knijpen. Hun dure diesels zijn over een paar jaar niet meer nodig. Ze worden voorbij gestreefd door goedkopere Aziatische elektrische auto’s die waarschijnlijk net zo goed presteren.

De glastuinbouw zit bovenop de omwenteling op energiegebied. De voorbereidingen voor een fossielvrije sector zijn in volle gang, zo werd duidelijk op de Delphy Kennisdag 2018. Zo zijn er plannen voor de aanleg van een groot netwerk voor restwarmte in het Westland. Een andere mogelijkheid is een all electric kas met warmtewisselaars en aquifers. Dat daar goede mogelijkheden liggen, laten onder meer de onderzoeken naar de Perfecte Roos en de Perfecte Chrysant zien. Het is allemaal niet meer zozeer een kwestie van techniek – want die is er al –, maar van kosten.

De aanleg van een gebiedsdekkend warmtenetwerk in het Westland vraagt een investering van honderden miljoenen euro’s. Tuinders hoeven dit niet uit eigen zak te betalen, maar ze gaan er wel aan bijdragen via de afname van warmte. De kosten voor een all electric kas liggen in de orde van €50 per m2, was uitgerekend voor de workshop over de Perfecte Chrysant. Een flink bedrag, maar eigenlijk zegt het niet zo veel. De werkelijke kosten zijn van veel factoren afhankelijk. Dat maakt een vergelijking met andere oplossingen lastig.

Waar moet een ondernemer rekening mee houden? Moet hij een langdurig contract afsluiten met een warmtebedrijf of kan hij straks beter uit de voeten met warmtewisselaars en aquifers? Het is goed als een onafhankelijke partij de kosten van de opties eens op een rijtje zet.

Deze opinie van Joef Sleegers staat in het Vakblad voor de Bloemisterij nr.47 van vrijdag 23 november. Het complete vakblad digitaal lezen? Kijk dan op mijnbloemisterij.nl.

Vorig artikel Van Veen Gerbera wil de kostprijsknaller van Nederland zijn
Volgend artikel Leerlingen decoreren Kasteel Keukenhof in kerstsfeer
Joef Sleegers is in 2006 in dienst gekomen bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Affiniteit met de tuinbouw kreeg hij door vakantiewerk in de glastuinbouw in de omgeving van Venlo. Met gymnasium B en een studie biologie op zak is hij een echte beta. Na zijn opleiding ging hij aan de slag bij Oogst, waar hij het vak van journalist in de praktijk leerde. Zijn hobby fotografie kan hij prima combineren met het schrijfwerk. Joef hecht veel waarde aan natuur en milieu. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties