De faillissementsgraad in de Nederlandse detailhandel is de afgelopen jaren flink gedaald. Waar in 2013 nog 8,6 op de duizend winkels failliet gingen, ligt dat aantal nu op 3,4. Dat meldt Retailnews op basis van een analyse van ABN Amro.
Het aantal faillissementen in de retail is in de eerste helft van dit jaar met 40% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de sterkste daling onder alle sectoren die door ABN Amro zijn gemeten. De detailhandel profiteert van het aantrekken van het consumentenvertrouwen en de consumptie. Door de hoge component vaste kosten draagt extra omzet volgens de bank vaak direct bij aan de absolute winstgevendheid, wat de kasstromen van winkeliers ten goede komt.
Opheffingen
De detailhandel kent nog wel een hoge opheffingsgraad, omdat er veel meer bedrijven worden opgeheven dan dat er daarbinnen faillissementen zijn. Het aantal opheffingen lag in het eerste halfjaar 12% lager dan een jaar eerder.
ABN Amro denkt dat het totaal aantal faillissementen in de detailhandel dit jaar uitkomt rond de 350. Dat zou een daling van 32% betekenen ten opzichte van vorig jaar. Dat de daling in de laatste zes maanden van 2017 minder sterk is, komt doordat een groot deel van de faillissementen in 2016 in het eerste halfjaar werden uitgesproken.
Bron: Retailnews | Foto: Shutterstock