Volgens Mooiwatbloemendoen.nl heeft de Dahlia de meeste kleur- en bloemvormvariaties van alle snijbloemen. Ook in bloemdiameter is er eindeloze variatie, tot wel 25 centimeter. ‘Deze unieke bloem verdient daarom in augustus een plek op de Bloemenagenda.’
Dahlia is een knolgewas en komt oorspronkelijk uit Mexico, Guatemala en Belize. Eind achttiende eeuw vond de bloem zijn weg naar Europa. De botanische naam Dahlia is een eerbetoon aan de Zweedse botanist Anders Dahl, een student van Linnaeus. Dahliaveredelaars ontwikkelen in snel tempo nieuwe variëteiten in allerlei bloemvormen, kleuren, lengtes, maten en bloemen die extra lang staan. Momenteel worden er jaarlijks zo’n 1.000 verschillende cultivars verhandeld. De bladeren zijn groen tot enigszins rood. Bij de bloemvormen onderscheiden we enkelbloemige, halfgevulde en gevuldbloemigen, pompondahlia, sterdahlia, (semi)cactusdahlia, waterleliedahlia, anemoondahlia, decoratieve dahlia en girafdahlia. De grootste en meest gevraagde dahliacultivar is ‘Café au Lait’ en haar twee ‘zusjes’ ‘Café au Lait Royal’ en ‘Café au Lait Rosé’. De grote pompontypen worden ook steeds populairder, net als dahlia’s met grillige bloemvormen. De cultivars ‘Peaches and Cream’, ‘Crème de Cognac’ en ‘Crème de Cassis’ kenmerken zich door hun bijzondere kleurencombinaties.
Waarop letten bij de inkoop
- Kleur, bloemvorm en steellengte.
- Check ook de rijpheid. Sommige cultivars kunnen in een wat onrijper stadium worden gesneden en komen dan goed open, andere cultivars moeten wat meer met open bloem worden gesneden.
- Het aantal stelen per bos: dat kunnen er vijf of tien zijn.
- Let erop dat de bloemen in genoeg water staan, want ze drinken veel. Kwekers voegen een voorbehandelingsmiddel aan het water toe om de houdbaarheid positief te beïnvloeden.
- Let bij de inkoop ook op de bladkwaliteit (slap, geel of Botrytis) en of de bloemen niet beschadigd zijn of gesmet.
Verzorgingstips voor bloemisten
- Begin altijd met een schone vaas en voeg snijbloemenvoedsel toe.
- De stelen drogen snel in, dus snijd 2 tot 3 centimeter van de steel af.
- Verwijder blad dat in het water hangt.
- Dahlia’s hebben een holle steel en drinken veel water, vul daarom om de dag het water bij.
- Zet de bloemen in de vaas voordat je de vaas heel langzaam vult met water. Anders kan er in de holle steel een luchtbel ontstaan die wateropname verhindert.
- Zet dahlia’s niet in de volle zon, dit versterkt de verdamping.
Bron en foto’s: Mooiwatbloemendoen.nl