„Het is heel goed mogelijk dat een ander land de positie van Nederland als draaischijf in de wereldwijde bloemenhandel overneemt.” Dit zei Royal FloraHolland CEO Steven van Schilfgaarde in een interview met BNR.
Van Schilfgaarde ziet twee gegadigden die de sterke Nederlandse positie in de bloemenhandel kunnen overnemen. Zuid-Amerika en China. „In Colombia en Ecuador zijn grote kwekerijen actief die met name exporteren naar Noord-Amerika. Het zijn professionele bedrijven met een belangrijke operationele logistiek die makkelijk op Europa zouden kunnen springen.”
Ook in China zijn grote bedrijven, weet Van Schilfgaarde. Als zij besluiten zich op Europa te richten en accepteren dat ze minder bloemen in China afzetten dan betekent dat we worden overspoeld worden met bloemen die we niet zelf produceren.”
Van Schilfgaarde benadrukte dat een noodfonds voor de tuinbouw essentieel is voor het voortbestaan van de sterke positie van de Nederlands sierteelt. „Als de overheid niet met een noodfonds komt dan vallen veel bedrijven om.” De directeur heeft er vertrouwen in dat het noodfonds er komt.
Inmiddels hebben twee bedrijven hun lidmaatschap bij Royal FloraHolland opgezegd omdat ze door de coronacrisis niet meer verder kunnen/ willen. De veiling heeft een eigen liquiditeitsprognose gemaakt. Van Schilfgaarde gaat er vanuit dat de huidige situatie nog 2/ 3 maanden voortduurt. Dit baseert hij op de ervaring in China met het coronavirus. Royal FloraHolland probeert zo goed mogelijk door die drie maanden heen te komen en klaar te zijn als de handel in bloemen en planten zich weer volledig hervat.
Luister hier naar Van Schilfgaarde op BNR, het fragment start op 25:45.
Hier lees je in het digitale magazine van de Bloemisterij een interview met Van Schilfgaarde.