Op dit moment heeft de glastuinbouw nog CO2 in overvloed, maar in de toekomst is die beschikbaarheid helemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Voor de industrie wordt het voordeliger om CO2 onder de zee op te slaan en voor de tuinbouw wordt het duurder om deze met eigen WKK te produceren. Goede redenen om CO2 zo efficiënt mogelijk te benutten. Daar zijn manieren voor.
Er ging een schok door Nederland toen de rechter oordeelde dat Shell in 2030 de CO2-emissie van zijn toeleveranciers en afnemers moet terugbrengen met 45% ten opzichte van 2019. Heeft deze uitspraak gevolgen voor de levering van CO2 door Shell aan de glastuinbouw? „Niet direct”, denkt Dennis Medema, energiespecialist bij Glastuinbouw Nederland. Belangrijker is dat het door de dure emissierechten voor de industrie veel aantrekkelijker wordt om CO2 onder de zee op te slaan dan aan de glastuinbouw te leveren. Dat laatste ziet het Europese emissierechtensysteem namelijk niet als reductie. Mogelijk komen er ook financiële prikkels voor afvalenergiebedrijven en groene producenten om hun CO2 onderzee op te slaan. Glastuinbouw en Ocap hopen in de toekomst juist van deze partijen CO2 te betrekken en praten hierover.
‘Hou de luchtramen langer dicht’
Hoe schaarser CO2 wordt, des te belangrijker wordt het om er zuinig mee om te gaan. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Ocap heeft een tool ontwikkeld om telers te helpen zuiniger te doseren. Jan Voogt, onderzoeker bij Hoogendoorn en mede-grondlegger van Het Nieuwe Telen, reageert nuchter. „Stel dat je de benutting naar 20% zou brengen, dan heeft Ocap nu al genoeg beschikbaar voor een fossielvrije glastuinbouw.” Volgens Voogt wordt nu maximaal 5% van de gedoseerde CO2 opgenomen door de plant. Als je de luchtramen van de kas langer dicht kunt houden en het rendement naar 10% zou kunnen brengen, heb je 100% winst.
Het omslagartikel van editie 24 van het Vakblad voor de Bloemisterij gaat over de noodzaak van zuinig omgaan met CO2, en hoe je dat kan realiseren. Het artikel is in de digitale editie te vinden via deze link.
Geen abonnement? Kijk hier of bel 071 5659644.