Breed onderzoek naar ‘nieuwe’ tripsen

    Binnenkort start een driejarig onderzoeksproject rond zogenoemde invasieve tripsen. Over soorten als pepertrips, Thrips setosus, vandatrips en orchideetrips ontbreekt namelijk essentiële kennis voor het ontwerpen van effectieve bestrijding en weerbare teeltsystemen.

    Projectleider Gerben Messelink van Wageningen Universiteit & Research legt uit dat er onder ander gezocht gaat worden naar innovatieve methoden en stapeling van maatregelen tegen de invasieve tripssoorten. „Ze zijn niet buiten de deur te houden, dus een Q-status toekennen zoals destijds bij Trips palmi is geen oplossing. We moeten de weerbaarheid van teeltsystemen tegen deze tripssoorten verhogen. Chemische bestrijding verstoort vaak de biologisch aanpak van andere plagen.”

    Tripssoorten meest berucht

    Door klimaatsverandering en intensief internationaal transport van plantmateriaal komen invasieve plagen steeds vaker voor. Tripssoorten zijn het meest berucht. In de glastuinbouw geven de polyfage  Japanse bloementrips (Thrips setosus) en de pepertrips (Thrips parvispinus.) in groente- en sierteeltgewassen aanzienlijke schade. Telers van orchideeën en anthurium hebben toenemende problemen met vandatrips (Dichromothrips corbetti) en orchideetrips (Chaetanaphothrips orchidii).

    Weerbare teeltsystemen

    Voor het ontwikkelen van effectieve bestrijdingsmaatregelen en weerbare teeltsystemen tegen de nieuwe invasieve tripssoorten is het essentieel om het gedrag, de ontwikkeling en interactie met andere soorten te kennen. Dat is de insteek van het nieuwe onderzoeksproject, een publiek-private samenwerking binnen de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen die loopt van 2021 t/m 2023. De private financiering komt van de Stichting Kennis in de Kas (KIJK), de gewascoöperaties potorchidee en lelie en telers en veredelaars van pot- en snijanthurium.

    De publieke financiering is beschikbaar gesteld door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De projectcoördinatie ligt bij Glastuinbouw Nederland en de uitvoering bij Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw.​ Eind week 4 worden de handtekeningen gezet. Messelink en zijn collega’s hebben al voorbereidingen getroffen. „De kweek van de verschillende tripssoorten is begonnen. We zijn er klaar voor.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties