Bomen Nederland Studenten Challenge online te volgen

    Toen een feest er vanwege corona niet inzat, besloot Kees Weijtmans om het 100-jarig jubileum van Boomrooierij Weijtmans totaal anders aan te pakken. Met de Bomen Nederland Studenten Challenge daagde hij studenten van enkele vakgerichte HBO- opleidingen uit om na te denken over de vergroening. Hadden zij ideeën voor de aanplant van nieuwe bomen in een land dat al zo overvol is?

    Bomen Nederland Studenten Challenge
    Kees Weijtmans (links) en PEFC voorman Maarten Willemen bij de start van de Bomen Nederland Studenten Challenge

    Weijtmans: „Bomen vormen een belangrijk middel om het CO2-gehalte in de atmosfeer terug te dringen en het leefklimaat te verbeteren. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen, zullen dus overal in het land grote hoeveelheden bomen moeten worden aangeplant.”

    Zeven studententeams

    Zeven studententeams – afkomstig van BUas Breda, Van Hall Larenstein Velp en Has Hogeschool ’s-Hertogenbosch – namen de uitdaging aan. Zij combineerden hiervoor hun kennis op het gebied van bomen, natuurbeheer, stedelijke ontwikkeling en leefomgevingen met creativiteit en inventiviteit. Dit leidde volgens de organisatie tot ’geniale plannen’. Professionele coaches uit het vakgebied ondersteunden hen bovendien om de plannen klaar te maken voor uitvoering.

    Online bijwonen

    Op 17 juni – de finaledag – beoordeelt een professionele jury de ideeën. Boomrooierij Weijtmans beloont het beste idee met een bedrag van € 4.000. De boomrooierij gaat ook draagvlak zoeken voor de ideeën. Zij brengt de uitgewerkte plannen onder de aandacht van bijvoorbeeld beleidsmakers, beslissers en adviseurs. Op die manier moeten ze de grootste kans maken om ook daadwerkelijk uitgevoerd te worden. Een ieder die geïnteresseerd is kan het finale event online event bijwonen. Deelname is gratis, registreren kun je via deze link.

    Weijtmans benadrukt dat snelle actie geboden is gezien de urgentie van de problematiek en de tijd die bomen nodig hebben om te groeien. „We weten dat de natuur ons kan helpen om ons leefklimaat te verbeteren. Maar dat vraagt tijd, aandacht en ruimte. Een boom heeft minimaal 20 jaar nodig om volwassen te worden. Het is vijf voor twaalf, we moeten nu echt overgaan tot actie.”

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties